Використання нового наповнювача при виготовленні деревинно-полімерного композиту на основі вторинного термопласту - Копилов, Сергій Олександрович; Черкашина, Ганна Миколаївна; Близнюк, Олександр Вікторович; Лебедєв, Володимир Володимирович; Деріус, Денис Владиславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У статті представлено результати дослідження створення деревинно-полімерного композиту на основі вторинних термопластів із використанням нового неорганічного наповнювача у вигляді подрібнених скляних відходів. Доведено, що застосування скла фракцією 40–70 мкм сприяє підвищенню адгезії між деревинним наповнювачем та полімерною матрицею, формуючи армувальну структуру з покращеними показниками міцності, твердості та зносостійкості. Показано, що вторинний поліетилен і термопластичний поліуретан у поєднанні з модифікованими деревинними частинками забезпечують формування стабільної матричної фази зі зниженою чутливістю до водо-поглинання. Отримані результати підтверджують, що використання подрібнених скляних відходів у складі деревинно-полімерного композиту є ефективним екологічним рішенням, яке дозволяє утилізувати вторинну сировину, підвищити експлуатаційні властивості композитів і розширити сфери їх застосування в будівництві та зовнішній інфраструктурі.

The article presents the results of a study on the creation of a wood-polymer composite based on secondary thermoplastics using a new inorganic filler in the form of crushed glass waste. It is proven that the use of glass with a fraction of 40–70 μm contributes to increasing the adhesion between the wood filler and the polymer matrix, forming a reinforcing structure with improved indicators of strength, hardness and wear resistance. It is shown that recycled polyethylene and thermoplastic polyurethane in combination with modified wood particles provide the formation of a stable matrix phase with reduced sensitivity to water absorption. The results obtained confirm that the use of crushed glass waste in the composition of wood-polymer composite is an effective environmental solution that allows for the utilization of secondary raw materials, increase the performance properties of composites and expand their scope of application in construction and external infrastructure.
Keywords: деревинно-полімерні композити; вторинні термопласти; подрібнене скло; неорганічні наповнювачі; фізико-механічні властивості; адгезія; експлуатаційні характеристики; wood-polymer composite; secondary thermoplastics; crushed glass; inorganic filler; adhesion; mechanical properties; physical properties; performance characteristics