Методичні вказівки до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Виробництво гнутих профілів" - Губський, Сергій Олександрович; Чухліб, Віталій Леонідович; Денисенко, Роман Федорович; Ткачов, Вячеслав Юрійович; Ходирєв, Геннадій Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Методичні вказівки призначені для студентів освітньої програми «Прикладна механіка» (денної та заочної форми навчання) і допоможуть їм оволодіти знаннями та практичними навичками з навчальної дисципліни «Виробництво гнутих профілів». У роботі надані методики розрахунку ширини заготовки (включно з узагальненим методом та розрахунком для U-профілю), а також детальні алгоритми розрахунку калібрування валків першої, другої та третьої груп і вертикальних роликів. Окрему увагу приділено автоматизованому розрахунку режиму калібрування з використанням програмного забезпечення UBECO. Дані методики студенти будуть використовувати при виконанні циклу практичних робіт з курсу «Виробництво гнутих профілів», що охоплюють проектування інструменту для профілезгинання. Метою методичних вказівок є надання студентам систематизованої інформації щодо методики інженерних розрахунків геометричних параметрів заготовки та калібрування валкового інструменту для забезпечення якості профільної продукції.
Keywords: методичні вказівки; вихідна заготовка; деформація; вертикальні ролики; проєктування відкритих калібрів проміжної групи; виробництво швелера; калібрування