Підвищення ефективності топкового процесу низькотемпературних печей малої потужності - Абдулін, Михайло Загретдинович; Бєтін, Юрій Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
З проблемами ефективної організації топкових процесів у пекарських низькотемпературних печах зіткнулися світові виробники печей для харчової промисловості. З метою підвищення рівня ефективності організації топкового процесу в печах з виробництва кексів та вафельного листа до Науково-виробничого підприємства "СНТ", звернулося керівництво однієї із європейських компанії – виробників низькотемпературних печей малої потужності. Такі ж самі проблеми існують при роботі печей і на деяких кондитерських фабриках в Україні. Авторами статті був проведений аналіз ефективності організації топкових процесів у промислових пекарських печах, що працюють на природному газі, які організовані двома різними технологіями спалювання: у пекарській печі з випікання кексів топковий процес організований за допомогою пальникового пристрою вихрового типу, що працює в імпульсному режимі; у печі з випікання вафельного листа реалізована мікрофакельна технологія спалювання газу. Виявлено деякі недоліки використання вищезгаданих технологій для даних печей та запропоновано шляхи їх усунення.

A review of studies of furnace processes in industrial furnaces has shown that there is a sufficient number of studies for high-temperature and medium-temperature furnaces. However, there is an insufficient understanding of furnace processes in low-temperature low-power furnaces. One of the most important factors in the working process of low-temperature ovens, in contrast to high-temperature and medium-temperature ovens, is a significantly lower level of temperature inhomogeneity. For example, in heating ovens in the machine-building industry, the temperature inhomogeneity is 30 °С…50 °C, while in baking ovens, temperature fluctuations of 5 °C…10 °C are permissible.The aim of this article is to analyze the efficiency of the organization of combustion processes in industrial baking ovens operating on natural gas, which are organized by two different combustion technologies: in a cupcake baking oven, the combustion process is organized using a vortex-type burner device operating in a pulse mode; in a wafer sheet baking oven, microflame gas combustion technology is implemented. Some disadvantages of using the above-mentioned technologies for the studied furnaces have been identified and ways to eliminate them by organizing furnace processes in these furnaces using jet-niche gas combustion technology have been proposed. Namely, the modernization of these furnaces with the replacement of standard burners with burners that implement the principles of jet-niche technology.
Improving the efficiency of the furnace process of low-temperature low-capacity furnaces
Keywords: струменево-нішева технологія; пальниковий пристрій; імпульсний режим; мікрофакельна технологія; jet-niche technology; burner device; pulse mode; microflare technology