Конспект лекцій з дисципліни "Економіка рекреаці та туризму" - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Носирєв, Олександр Олександрович; Мартинова, Вікторія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасний етап розвитку людства характеризується активним розвитком туризму. Туристична індустрія дуже специфічна і багатогранна сфера економічної діяльності, яка об'єднує підприємства, що виробляють як матеріальні, так і нематеріальні продукти (послуги). Існує багато специфічних особливостей в області економічних аспектів управління індустрією туризму, оскільки її ефективне функціонування сильно залежить від впливу різних чинників, таких як політичні, економічні, соціальні, екологічні тощо Це одна з специфічних сфер економіки, яка безпосередньо залежить від примх природи і в якій фактор сезонності є одним з визначальних чинників функціонування підприємств. Економіка туризму – це дисципліна, яка вивчає систему економічних відносин, що виникають з приводу виробництва, розподілу і споживання туристичних продуктів і послуг, задоволення потреб туриста. Дисципліна спрямована на формування логіки економічного мислення і системи спеціальних економічних знань у сфері туризму і рекреації, а також теоретичних знань та практичних умінь, що забезпечують ефективну фінансово-господарську діяльність суб’єктів сфери туризму і рекреації. Мета та цілі дисципліни Формування у здобувачів вищої освіти сучасного економічного мислення, глибокого розуміння комплексу проблем господарювання в туризмі і рекреації, а також у набутті вмінь і практичних навичок економічної діяльності. Компетентності, які формуються під час вивчення навчальної дисципліни: ˗ вміння виявляти, ставити і вирішувати проблеми. ˗ здатність планувати та управляти часом. ˗ здатність працювати в команді та автономно. ˗ знання та розуміння предметної області та розуміння специфіки професійної діяльності. ˗ здатність аналізувати діяльність суб’єктів індустрії туризму на всіх рівнях управління. ˗ розуміння принципів, процесів і технологій організації роботи суб’єкта туристичної індустрії та її підсистем. Програмні результати навчання за дисципліною: ˗ знати, розуміти і вміти використовувати на практиці базові поняття з теорії туризму, організації туристичного процесу та туристичної діяльності суб’єктів ринку туристичних послуг, а також світоглядних та суміжних наук ˗ розуміти принципи, процеси і технології організації роботи суб’єкта туристичного бізнесу та окремих його підсистем (адміністративно-управлінська, соціально-психологічна, економічна, технікотехнологічна). ˗ встановлювати зв’язки з експертами туристичної та інших галузей ˗ управляти своїм навчанням з метою самореалізації в професійній туристичній сфері. ˗ професійно виконувати завдання в невизначених та екстремальних ситуаціях. Дисципліна «Економіка туризму» орієнтована на базові знання та призначена для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спецііальністю J3 «Туризм і рекреація», та спирається на теоретичні знання і практичні навички, сформовані при вивченні таких дисциплін, як «Економічна теорія», «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика».
Keywords: конспект лекцій; економіка рекреації; економіка туризму; рекреації; туризм; розвиток туризму