Глобалізація як тенденція розвитку сучасної світової економіки - Максименко, Яна Анатоліївна; Кропива, Валерія Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті досліджено глобалізацію як тенденцію розвитку сучасної світової економіки. Метою даної статті є аналіз процесу глобалізації, виявлення її сутності, проявів, взаємозв’язків з іншими тенденціями розвитку світової економіки, наслідків глобалізації. Конкретизовано визначення глобалізації в широкому і вузькому смислі. Проаналізовано підходи до визначення факторів, що обумовлюють глобалізацію. Розкрито прояви глобалізації. Продемонстровано взаємозв’язок між глобалізацією, інтернаціоналізацією, інтеграцією та транснаціоналізацією. Охарактеризовано індекс рівня глобалізації країн світу. Зазначено, що лідерами цього списку є Швейцарія, Нідерланди, Бельгія, на останньому місці знаходяться Віргінські Острови, Україна в цьому рейтингу знаходиться на 45 місці. Розкрито наслідки глобалізації. Підкреслено, що існування позитивних і негативних наслідків глобалізації обумовлює пошук шляхів отримання максимального позитивного ефекту і нівелювання негативного, що можливо за умови створення сприятливого середовища для розвитку національної економіки, співробітництва з іншими країнами світу.

The article deals with the globalization as a development trend of the modern world economy. The aim of the article is the analysis the process of globalization, identification its essence, manifestations, relationships with other trends of the world economy, the consequences of globalization. The definition of globalization in a broad and narrow sense has been concretized. Approaches to determining the factors that cause globalization have been analyzed. Manifestations of globalization have been revealed. The relationship between globalization, internationalization, integration and transnationalization have been demonstrated. The index of the level of globalization of the world has been characterized. It is noted that the leaders of this list are the Switzerland, Netherlands, Belgium, in last place are the Virgin Islands, Ukraine is in 45th place in this ranking. The consequences of globalization have been revealed. It is emphasized that the existence of positive and negative consequences of globalization determines the search for ways to obtain the maximum positive effect and leveling the negative, which is possible provided a favourable environment for the development of national economy, cooperation with other countries.
Globalization as a development trend of the modern world economy
Keywords: глобалізація; інтернаціоналізація; інтеграція; транснаціоналізація; індекс глобалізації; наслідки глобалізації; globalization; internationalization; integration; globalization index; transnationalization; consequences of globalization