Моделювання процесів очистки шлейфів свердловин - Кустурова, О. В.; Кримов, А. П.; Варавіна, Олена Павлівна; Олешко, С. А.; Кузнєцова, Т. О. (Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2013)
Наведено результати експериментальних досліджень процесу очищення шлейфу свердловини за допомогою пружно-полімерного поршню з саморуйнівною оболонкою. Розрахований і апроксимований до реальних вимог експлуатації час проходження пружно-полімерної композиції крізь порожнину трубопроводу та об’єм забрудення, що видаляється зі шлейфу в процесі очищення.

The paper presents the results of experimental studies of the pigging field line process with flexible polymer pistons equipped self-destroying shell. The passage of elastic polymer composition through the cavity of the pipeline and the pollution that is removed from the plume within the cleaning process are calculated and approximated to the real conditions of exploitation.
Keywords: очищення шлейфу; пружно-полімерна композиція; порожнина трубопроводу; модель шлейфу