Вплив температури на характер пластичної деформації високомідистих чавунів - Гусачук, Д. А.; Савчук, П. П.; Фещук, Ю. П.; Мельничук, М. Д. (НТУ "ХПІ", 2013)
This paper investigated the characteristics of plastic deformation high-cooper cast iron at elevated temperatures. Found that the presence high-cooper phase can increase the plasticity alloys. The presence of a thickened shell of high-cooper phase around the primary crystals of graphite enables avoid the phenomenon of graphite foliation, which is characteristic of ordinary cast iron. Deformation at temperatures close to 700°C, the effect of subcritical superplastic alloys developed.

В роботі досліджували особливості пластичної деформації високомідистих чавунів при підвищених температурах. Встановлено, що присутність високомідистої фази дозволяє підвищити ресурс пластичності сплавів. Наявність потовщеної оболонки високомідистої фази навколо первинних кристалітів графіту дозволяє уникнути явища графітного шарування, яке властиве звичайним чавунам. При температурах деформування близько 700°С досягнуто ефекту субкритичної надпластичності розроблених сплавів.
Keywords: конструкційні матеріали; високомідиста фаза; композитний матеріал; пластичне деформування; триботехнічні характеристики; напруження; cast iron; copper; composite materials; structure; temperature; plastic deformation; plasticity; stress