Аспекти вибору емульгаторів для косметичних засобів у вигляді спрей-піни - Путятін, Богдан Володимирович; Левчук, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Сучасними тенденціями в технологіях косметичних засобів є розробка косметичних композицій з урахуванням основних вимог до даних продуктів (гіпоалергенність, натуральність основи, відсутність штучних барвників, певного значення рН, ефективності фотопротекторної дії, спеціальні вимоги до полімерної тари і упаковки та ін.). При цьому в першу чергу слід звернути увагу на основні інгредієнти практично кожного косметичного засобу для шкіри – амфіфільні сполуки (поверхнево-активні речовини), які не повинні дратувати або пошкоджувати шкіру і шкірні покриви. В очищувальні і регенеративні засоби повинні входити безпечні ПАР. З метою зниження подразнювальної дії на шкіру багато виробів містять суміші декількох ПАР аніонного типу. Для використання у відновлювальній косметиці запропоновано розглянути ряд ПАР і їх композицій, а також визначити найбільш оптимальну комбінацію обраних емульгаторів в складі косметичного засобу. За результатами аналітичного огляду наукової літератури та проведених досліджень зроблено висновки щодо можливості використання композиції емульгаторів як компоненту косметичного засобу у вигляді спрей-піни. На підставі проведених досліджень колоїдно-хімічних властивостей піноутворюючих систем косметичного призначення визначені концентраційні межі введення емульгуючих компонентів в рецептурному складі косметичного засобу «GYDERLIFE-INTENSIVE». За результатами дослідження висоти стовпа піни і її стійкості в косметичному продукті «GYDERLIFE-INTENSIVE» встановлено оптимальне співвідношення емульгаторів у рецептурному складі, яке забезпечує високі показники якості косметичного засобу, а саме: Lanette SX – 1,85, PEG-7 Glyceryl Cocoate – 1,08, Eumulgin B2 – 2,00 і лауретсульфат натрію – 0,24 (мас. частки). Показана можливість визначення висоти стовпа піни і її активності в досліджуваному косметичному продукті згідно діючих методик і застосування їх в якості МКЯ косметичного продукту «GYDERLIFE-INTENSIVE».

Modern trends in the technology of cosmetics is the development of cosmetic compositions taking into account the basic requirements for these products (hypoallergenicity, naturalness of the base, the absence of artificial colors, a certain pH value, the effectiveness of photoprotective action, special requirements for polymer containers and packaging, etc.). In this case, first of all, attention should be paid to the main ingredients of almost every cosmetic product for the skin – amphiphilic compounds (surfactants), which should not irritate or damage the skin and skin. Cleansing and regenerative agents should include safe surfactants. In order to reduce the irritating effect on the skin, many products contain mixtures of several sur-factants of the anionic type. For use in restorative cosmetics, it is proposed to consider a num-ber of surfactants and their compositions, aswell as to determine the most optimal combination of selected emulsifiers in the composition of a cosmetic product. Based on the results of the analytical review of the scientific literature and studies, conclusions are drawn about the possibility of using the composition of emulsifiers as a component of a cosmetic product in the form of spray foam. On the basis of the studies carried out on the colloidal-chemical properties of foaming systems for cosmetic purposes, the concentra-tion limits for the introduction of emulsifying components in the formulation of the "GYDERLIFE-INTENSIVE" cosmetic product have been determined. According to the results of the study of the height of the column of foam and its stability in the cosmetic product "GYDERLIFE-INTENSIVE", the optimal ratio of emulsifiers in the formulation was established, which ensures high quality indicators of the cosmetic product, namely: Lanette SX – 1.85, PEG-7 Glyceryl Cocoate – 1, 08 Eumulgin B2 – 2.00 and sodium laureth sulfate – 0.24 (mass fraction). The possibility of determining the height of the foam column and its activity in the studied cosmetic product according to current methods and their use as the MCC cosmetic product "GYDERLIFE-INTENSIVE" is shown.
Aspects of choice of emulsinators for cosmetic products in the form of spray foam
Keywords: косметичні емульсії; cosmetic emulsions