Методичні вказівки до практичних робіт з навчальних дисциплін "Проектування гідравлічних та пневматичних силових контурів мехатронних систем", "Теорія автоматичного керування та динаміка SMART-гідропневмосистем" - Крутіков, Геннадій Анатолійович; Стрижак, Мар'яна Георгіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Одним з найефективніших і універсальних засобів механізації і автоматизації виробничих процесів є електрогідравлічні слідкуючі системи, що дозволяють сполучати необмежені функціональні можливості сучасних електронних систем керування (у тому числі мікропроцесорних) зі значними енергетичними можливостями гідродвигунів [4, 7]. Застосовні у цих системах двокаскадні електрогідравлічні підсилювачі потужності мають високі 3 10 5 коефіцієнти підсилення (більше ), що дозволяє як вхідні керуючі впливи використовувати малопотужні електричні сигнали. Особливістю роботи електрогідравлічного слідкуючого приводу (ЕГСП) в системі позиційного управління промислового робота полягає в наявність аналогово-дискретного режиму роботи приводу і в забезпеченні заданої точності позиціювання при досить високій швидкодії приводу. Динамічний синтез ЕГСП це більш висока форма проектування порівняно з динамічним аналізом і полягає у виборі парметрів ЕГСП, який забезпечить переміщення заданої маси (m) на задану відстань (L) із заданою точністю (∆𝑦 ) за заданий час (𝑡) при мінімумі енерговитрат і за відсутності коливання перехідного процеса.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; мехатронні системи; гідравлічні силові контури; SMART-гідропневмосистеми; прикладна механіка