McEliese and Niederreiter cryptocode structure models - Stetsenko, Vadym; Murr, Pierre; Tkachov, Andrii; Laptiev, Oleksandr; Melnyk, Marharyta (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
The subject of study is the approaches and strategies for using code cryptosystems, in particular the McEliese and Niederreiter crypto-code constructions, as basic mechanisms for building cryptographic systems resistant to attacks. The purpose of the article is to substantiate the prospects of using code cryptosystems as basic mechanisms for building cryptographic systems resistant to attacks on quantum computers. To develop algorithms for generating and decoding cryptograms, to analyze their algorithmic complexity. Research results. The prospects for using code cryptosystems as basic mechanisms for building cryptographic systems are substantiated. The algorithms for generating and decoding cryptograms were developed, their algorithmic complexity was analyzed, and the potential for integrating such structures into real systems was assessed. Conclusion. The study allows reveal advantages of a systematic approach in planning speed of action thanks to previous calculation syndromes. The solutions for algorithmic difficulties indicate a high efficiency crypto protection, which makes them suitable for use in modern information systems. Предметом дослідження є підходи та стратегії використання кодових криптосистем, зокрема криптокодових конструкцій Мак-Еліса та Нідеррайтера, як базових механізмів побудови криптографічних систем, стійких до атак. Метою статті є обґрунтування перспектив використання кодових криптосистем як базових механізмів побудови криптографічних систем, стійких до атак на квантові комп'ютери. Розробити алгоритми генерації та декодування криптограм, проаналізувати їх алгоритмічну складність. Результати дослідження. Обґрунтовано перспективи використання кодових криптосистем як базових механізмів побудови криптографічних систем. Розроблено алгоритми генерації та декодування криптограм, проаналізовано їх алгоритмічну складність та оцінено потенціал інтеграції таких структур у реальні системи. Висновки. Дослідження дозволяє виявити переваги системного підходу в плануванні швидкості дій завдяки попереднім синдромам обчислень. Рішення алгоритмічних труднощів свідчать про високу ефективність криптозахисту, що робить їх придатними для використання в сучасних інформаційних системах.
Моделі крипто-кодових конструкцій Мак-Еліса й Нідеррайтера
Keywords: crypto-code construction; cybersecurity; cryptosystem; confidentiality; integrity; крипто-кодова конструкція; кібербезпека; криптосистема; модель; конфіденційність; цілісність; цілісність