Ресурси адаптації до навчання студентів ─ майбутніх бакалаврів машинобудівних спеціальностей за сучасних освітніх умов - Кравцова, Наталія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті розглянуто вплив воєнного стану на самоосвітню діяльність студентів ─ майбутніх бакалаврів машинобудівних спеціальностей у закладах вищої освіти. Обґрунтовано необхідність підвищення внутрішнього ресурсу у здобувачів освіти для їхньої ефективної адаптації до кризових непередбачуваних змін в освітньому середовищі та пов'язаних з цим стрес-факторів. Підтверджено аргументи щодо визначення психологічного благополуччя студентів способом дієвого керування стресами та результативного навчання в умовах стрес-ситуацій і невизначеності. В статті наведено результати педагогічного експерименту з метою визначення зв’язку між психологічним благополуччям майбутніх бакалаврів машинобудівних спеціальностей та їхньою самоосвітньою діяльністю в освітніх умовах сьогодення. Підкреслено значущість самостійної пізнавальної діяльності студентів-машинобудівників, що полягає в здатності протистояти викликам і в освітньому середовищі, і в позааудиторному житті студентів, що позитивно впливає на рівень їх психологічного благополуччя.

The article explores the impact of martial law on the self-educational activities of students – future bachelors of mechanical engineering specialities in higher education institutions. The necessity of increasing the internal resources of students for their effective adaptation to the crisis and unpredictable changes in the educational environment and related stress factors is substantiated. The arguments for determining the psychological well-being of students by means of effective stress management and effective learning in stressful situations and uncertainty are validated. The article presents the results of a pedagogical experiment aimed at determining the relationship between the psychological well-being of future bachelors of mechanical engineering specialities and their self-educational activities in the current educational environment. The importance of independent cognitive activity of mechanical engineering students is emphasised, which focusses on the ability to withstand challenges both in the educational environment and in the extracurricular life of students, which positively affects the level of their psychological well-being.
Resources for adaptation to learning students – future bachelors of mechanical engineering in the current educational conditions
Keywords: самоосвітня діяльність; психологічне благополуччя; майбутні бакалаври машинобудівних спеціальностей; внутрішній ресурс студентів; освітні умови; self-educational activities; future bachelor's degree holders in mechanical engineering specialties; internal resources of students; educational conditions