Вплив рис керівника на ефективність діяльності підприємства - Горовий, Дмитро Анатолійович; Ольховський, Денис Олегович (НТУ "ХПІ", 2018)
Кризовий стан багатьох підприємств України багать в чому пов'язаний із недостатньою ефективністю системи їх управління. Переважно це є наслідком непристосованості керівників цих підприємств, які отримали освіту у часи командної економіки, до ринкових умов і нових економічних реалій сьогодення. Метою статті є визначення вимог до керівника сучасного підприємства, аби його рішення сприяли підвищенню ефективності його діяльності. Різноманітність в думках різних авторів щодо рис керівника вимагає виділення різних варіантів впливу цих рис на ефективність управління підприємством. Адже деякі риси залежать одна від одної, деякі є похідними від інших, а деякі поєднують інші у собі. На наш погляд, слід замінити такі поняття як знання, вміння, здібності категорією більш високого порядку, яка б їх об'єднувала – професіоналізм. Професіоналізм поєднує знання, вміння, навички, здобуту освіту і вроджений талант саме з обраним місцем роботи і посадою. В свою чергу професіоналізм, як шальки терезів балансує між двома категоріями, що формують позитивний або негативний досвід ефективного керівника – компетентність та відповідальність. З боку компетентності важливим складником, якому на жаль досі не приверталося багато уваги, є здатність до подальшого навчання. Слід також звернути увагу на вроджену та набуту компетентність. Вроджена компетентність допомагає знайти працю, яка відповідає здоров'ю, таланту тощо, в той час як за допомогою набутої – можна пристосуватися до будь-якої професії і приносити користь, навіть не володіючи якимись особливими вродженими здібностями. У подальшому буде проведено дослідження впливу різних рис керівника на безпосередній результат роботи підприємства (отримання прибутку або збитку), як матеріальний показник ефективності управління ним.

The crisis state of many enterprises in Ukraine is largely due to the lack of effectiveness of their management system. Mostly this is a consequence of the unsuitability of the leaders of these enterprises, who were educated during the times of a command economy, to the market conditions and economic realities. The purpose of the article is to determine the requirements for the head of a modern enterprise so that its decisions contribute to an increase of the efficiency of the enterprise’s activities. Diversity in the thoughts of various authors according to managerial features requires the id entification of various options for the influence of these characteristics on the efficiency of enterprise management. Aft er all, some features depend on each other, some are derived from others, and some combine others in themselves.
Influence of the manager’s features on the efficiency of the enterprise activity
Keywords: управління підприємством; компетентність; відповідальність; професіоналізм; competence; responsibility; professionalism