Дослідження запиленості повітря тваринницьких комплексів - Байрачний, Володимир Борисович; Адашевський, Олег Володимирович; Сакун, Антоніна Олегівна; Литвин, Аліна Олегівна; Бутко, В. С. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стале тваринництво є необхідним елементом загального сталого розвитку країни. Забезпечення населення якісними та безпечними продуктами тваринницького комплексу є запорукою продовольчої безпеки, для отримання яких одним з головних елементів є годівля тварин високоякісними кормами. Тваринництво є галуззю економіки, яка має значний негативний вплив на навколишнє природнє середовище. Мінімізація такого негативного впливу на кожному етапі виробництва продукції тваринництва – від вирощування до обробки – сприяє переходу до сталого тваринництва. Стале поводження з різними типами відходів, в тому числі з відходами кондитерських виробництв, полягає у їх вторинному використанні в якості ресурсоцінних матеріалів. Тверді органічні відходи кондитерських виробництв, такі як готові вафлі, печиво, цукерки, можуть стати складовою комбікормів для свійських тварин. Підвищена концентрація пилу у повітря призводить до подразнення верхніх дихальних шляхів як тварин, так й робітників. Надалі тварини стають більш вразливими для проникнення бактерії та вірусів через подразнені ділянки. Сухі комбікорми є найдешевшим типом комбікормів, проте їх виробництво та використання потенційно є джерелом утворення додаткового пилового навантаження. Метою роботи було дослідження запиленості повітря різних типів тваринницьких комплексів в залежності від типу комбікорму, який переважно використовується для годівлі. У роботі використані наступні методи дослідження: ваговий метод для визначення концентрації пилу у повітрі приміщень для утримання тварин; експрес метод для визначення концентрації пилу у приміщеннях та ззовні з використанням приладу Walcom HT-9600, який використовує лазерний принцип. Даний прилад дозволяє визначити окремо концентрацію частинок пилу РМ2,5 та РМ10, що неможливо ваговим методом. Дослідження проводились в індивідуальних господарствах з утримання свиней та кур-несучек, а також у фермерських господарствах середнього розміру у Харківській області. В якості сухих комбікормів використовували як стандартний гранульований та сухий комбікорми, так й сухий комбікорм виготовлений за розробленою рецептурою з додаванням твердих органічних відходів кондитерських виробництв. Проведені дослідження показали, що при зберіганні сухого комбікорму концентрація пилу у приміщеннях в 1,5 разів більша, ніж при зберіганні гранульованого. Результати проведених досліджень показали, що за рахунок підвищення вмісту жиру при введені до складу сухого комбікорму одного з видів твердих органічних відходів кондитерських виробництв, а саме вафель з жировою начинкою, вдається зменшити в 1,3 рази концентрацію пилу у приміщенні для виготовлення сухого комбікорму. Також спостерігається зменшення концентрації пилу при зберіганні сухого комбікорму, який містить відходи вафель з жировою начинкою.

Sustainable livestock farming is a necessary element of the country`s sustainable development. Providing the population with high-quality and safe livestock products is a food security guarantee, for which one of the main elements is feeding animals with high-quality feed. Livestock farming is an economic sector that has a significant negative impact on the environment. Minimizing such negative impact at each stage of livestock production – from breeding to processing – contributes to the transition to sustainable livestock farming. Sustainable management for various types of waste, including confectionery waste, consists in their secondary use as resource-valuable materials. Solid organic waste from con fectionery production, such as ready-made wafers, cookies, and candies, can become a component of compound feed for domestic animals. Dust concentration at high levels in the air leads to irritation of the upper respiratory tract - both animals and workers. In the future, animals become more vulnerable to the penetration of bacteria and viruses through irritated areas. Dry feed is the cheapest feed type, but its production and use are potentially an additional dust load source. The aim of the work was to study the air dustiness at different types of livestock complexes depending on the feed type mainly used for feeding. The following research methods were used in the work: a weight method for determining the dust concentration in the air of premises for keeping animals; an express method for determining the dust concentration in buildings and outside using the Walcom HT-9600 device, which uses the laser principle. This device allows us to separately determine the PM2.5 and PM10 dust particle concentrations, which is impossible with the weight method. The research was conducted in individual farms for keeping pigs and laying hens, as well as in medium sized farms in the Kharkiv region. As dry feed, both standard granulated and dry feed were used, as well as dry feed made according to a developed recipe with the addition of solid organic waste from confectionery industries. The conducted studies have shown that when storing dry feed, the dust concentration in the premises is 1.5 times higher than when storing granulated feed. It was found that by increasing the fat content when introducing one solid organic waste type from confectionery production into the dry feed composition, namely wafers with fat filling, it is possible to reduce the dust concentration while the dry feed production by 1.3 times. There is also a decrease in the dust concentration when storing dry feed, which contains waste from wafers with fat filling.
Air dust pollution research at livestock complexes
Keywords: тваринницькі комплекси; комбікорм; тверді органічні відходи кондитерських виробництв; запиленість повітря; гігієнічні норми; параметри мікроклімату; стале поводження; livestock complexes; compound feed; solid organic waste from confectionery production; air dustiness; hygiene standards; microclimate parameters; sustainable management