Дослідження ресурсних показників ротора середнього тиску турбіни К-200-130 - Ліщук, Сергій Русланович; Пешко, Віталій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Робота присвячена дослідженню ротора середнього тиску турбіни К-200-130, який вичерпав парковий ресурс у 220 тис.год та 800 пусків, а саме проводиться прогнозування довговічності роботи даного обладнання та продовженні експлуатації на понадпар-ковий термін служби. Розроблено геометричну модель найбільш навантаженої частини ротора –від середини шийки валу в зоні опорно-упорного підшипника до диску п’ятого ступеня. Головною зоною дослідження обрано галтель 13 ступеня з боку 14 ступе-ня. Причиною дослідження даної зони є те, що це найбільш навантажена зона по досвіду авторів та аналогічних досліджень. Аналіз стану сталі показав, що при роботів типовому напівбазовому режимі експлуатації, накопичене пошкодження в металі ротора за циклічними механізмами руйнування складає 27%. Статичне пошкодження становить 49%. Таким чином, сумарна пошкодження металу знаходиться на рівні 76%, що встановлює залишковий ресурс ротора середнього тиску турбоагрегату К-200-130 63300 год. The paper is devoted to the study of the medium-pressure rotor of the K-200-130 turbine, which has exhausted its park life of 220 thousand hours and 800 starts, namely, the prediction of the durability of this equipment and the extension of itsoperation beyond the park life. A geometrical model of the most loaded part of the rotor was developed -from the middle of the shaft neck in the area of the thrust bearing to the 5th stage disc. The main study area was the 13th stage fillet on the 14th stage side. The reason for studying this zone is that it is the most loaded zone according to the authors' experience and similar studies. The analysis of the steel condition showed that when operating in a typical semi-basic operating mode, the accumulateddamage in the rotor metal due to cyclic fracture mechanisms is 27%. The static damage is 49%. Thus, the total metal damage is 76%, which sets the residual service life of the medium-pressure rotor of the K-200-130 turbine unit at 63300 hours.
Investigation of theresource indicatorsof the intermediatepressure rotor of the K-200-130 turbine
Keywords: теплова електростанція; парова турбіна; ротор; індивідуальний ресурс; пошкодження металу; залишковий ресурс; ресурсні показники; thermal power plant; steam turbine; rotor; individual service life-time; metal damage; residual resource