Метальна установка - Болюх, Володимир Федорович; Коритченко, Костянтин Володимирович; Месенко, Олександр Петрович; Сакун, Олександр Валерійович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019)
Винахід належить до метальних установок, які використовують в надзвичайних ситуаціях, що викликані пожежами, техногенними та природними катаклізмами, і для військових цілей. Заявлена метальна установка містить ствольну трубу, зарядну камеру, яка з'єднана газовою магістраллю з балоном стисненого горючого газу таким чином, що на одному кінці зазначеної магістралі, що з'єднана з зазначеним балоном, встановлено електроклапан, а на іншому кінці магістралі, що з'єднана з зарядною камерою, встановлено зворотний клапан. Газове середовище-окисник через зворотний клапан з'єднане з зарядною камерою, яка оснащена електророзрядником і відділена від ствольної труби, в якій встановлено об'єкт, який прискорюється розподільною перегородкою. Розподільна перегородка виконана у виглядішвидкодіючого електрокерованого клапана з центральним отвором, який виконаний з можливістю розкривання, таким чином, що у відкритому стані вказаний клапан розташовано в розширнику, який виконаний в зарядній камері. Установка додатково містить датчик тиску, пускач. Електричне коло пускача з'єднане зі встановленим в зарядній камері датчиком тиску, який з'єднано з пусковим колом швидкодіючого електрокерованого клапана, що з'єднаний з пусковим колом електророзрядника. Зворотний клапан газової магістралі горючого газу, що з'єднаний з балоном стисненого горючого газу, зворотний клапан газової магістралі середовища-окисника та електророзрядник встановлені на торцевій стінці зарядної камери. Об'єкт, який прискорюється, встановлено на упорах, розташованих на внутрішній поверхні ствольної труби суміжно з розширником зарядної камери. Винахід полягає у підвищенні ефективності метальної установки за рахунок збільшення швидкості вильоту об'єкта, який прискорюється, зі ствольної труби з можливістю її регулювання.
Keywords: патент; винахід; метальні установки; надзвичайні ситуації; електрична енергія; газове середовище; вогнегасники; труби