Дослідження впливу основних технологічних параметрів (температура розчину, навантаження по газу) на ефективність процесу карбонізації в промислових умовах - Порохня, Микола Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
В представленій статті проаналізовані можливості підвищення ефективності процесів виробництва очищеного бікарбонату натрію, наприклад, означено, що інтенсивність перемішування відіграє досить значну роль. Недоліки «класичних» конструкцій бікарбонатних колон визначені за рахунок дослідження впливу основних технологічних параметрів процесу карбонізації в промислових умовах виробництв. Представлені результати експериментальної перевірки можливості інтенсифікації процесу карбонізації содобікарбонатного розчину шляхом підвищення газового навантаження в промислових умовах. Визначено найбільш оптимальні фізичні показники проведення процесу карбонізації содобікарбонатного розчину при якому досягається найкраща якість кінцевого продукту; зростання газового навантаження спричиняє зростання кількості дрібних кристалів, яке супроводжувалося незадовільним виходом суспензії з колони. Визначено, що перш за все, це було обумовлено збільшенням ступеня прогазованості рідкої фази в колоні при підвищенні газового навантаження; оптимальною температурою содобікарбонатного розчину визначена температура 82°С при газовому навантаженні 2900–3000 нм3/год, що супроводжувалося утворенням найбільшої кількості крупних кристалів при найменшій кількості дрібнодисперсних кристаліві впливає на ефективність промислового процесу карбонізації.

In the presented article the possibilities of increasing the efficiency of the processes of production of purified sodium bicarbonate are analyzed, for example, it is indicated that the mixing intensity plays a significant role. The disadvantages of the "classical" designs of bicarbonate columns are determined by studying the influence of the main technological parameters of the carbonization process in industrial production conditions. The results of experimental verification of the possibility of intensification of the carbonization process of soda bicarbonate solution by increasing the gas load in industrial conditions are presented. The most optimal physical indicators of the process of carbonization of soda bicarbonate solution at which the best quality of the final product is achieved are determined; the increase in gas load causes an increase in the number of small crystals, which was accompanied by unsatisfactory release of the suspension from the column. It is determined that, first of all, this was due to the increase in the degree of gassing of the liquid phase in the column with increasing gas load; The optimum temperature of soda bicarbonate solution is 82 °C at a gas load of 2900–3000 nm3/h, which was accompanied by the formation of the largest number of large crystals with the smallest number of fine crystals and affects the efficiency of the industrial carbonization process.
Investigation of the influence of main technological parameters (solution temperature, gas load) on the efficiency of carbonization process in
Keywords: очищений бікарбонат натрію; бікарбонатні колони; газове навантаження; purified sodium bicarbonate; bicarbonate columns; gas loading