Спосіб отримання суспензійного рідинного комплексного добрива - Рищенко, Ігор Михайлович; Савенков, Анатолій Сергійович; Білогур, Ірина Сергіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016)
Винахід належить до галузі хімічної промисловості і може бути використаний для виробництва рідинних азотно-фосфорних добрив із збіднених фосфоритів для сільського господарства. Заявлено спосіб отримання суспензійного рідинного комплексного добрива, який включає змішування в рідинному стані азот- та фосфорвмісних компонентів з подальшою двоступеневою нейтралізацією розчинів, введення суспензійної добавки у вигляді кальцієфосфатної сполуки, причому як рідинні азот- та фосфорвмісні компоненти використовують розчин, отриманий розкладанням фосфатної сировини нітратною кислотою, після відокремлення з нього нерозчиненої твердої фази, здійснюють нейтралізацію розчину аміаком до рН 2,9-3,1 з отриманням монокальційфосфату з нітрату кальцію та фосфорної кислоти та його відокремлення, донейтралізацію розчину до рН 6,0-7,0 і введення монокальційфосфату, який є суспензійною добавкою, в розчин на стадії перемішування.
Keywords: патенти; винахід; хімічна промисловість; азотно-фосфорні добрива