Розробка методики контролю сенецифіліну та інших супровідних домішок в субстанції платифіліну гідротартрату та ін'єкційному препараті "Платифілін-Здоров'я" методом ОФ ВЕТШХ - Колісник, Олексій Васильович (Государственный научный центр лекарственных средств МОЗ и НАН Украины, 2015)
Платифілін являє собою піролізидиновий алкалоїд, що використовується у вигляді 0,2 % ін'єкційного розчину його гідротартратної солі як спазмолітичний засіб. Аналіз нормативної документації, що визначає контроль наявності домішок в субстанції платифіліну гідротартрату, виявив недоліки існуючих (описаних в літературі) методик. Для їх вирішення була проведена розробка методики визначення сенецифіліну та інших супровідних домішок в субстанції платифіліну гідротартрату та розчині для ін'єкцій "Платифілін–Здоров'я" методом обернено-фазової високоефективної тонкошарової хроматографії. Представлена в роботі хроматографічна система дозволяє відділити домішку сенецифіліну та продукти гідролізу препарату від платифіліну гідротартрату, як в субстанції, так і в ін'єкційному препараті за 7 хвилин та суттєво зменшити об'єми нанесень, що було досягнуто в результаті підбору високочутливих до даних речовин проявних реагентів – пари йоду та спиртового розчину фосфорної кислоти з подальшим нагріванням при 105 ºC. В розробленій методиці границі детектування склали 0,005 мг/мл (0,05 мкг/пляма) для сенецифіліну та 0,01 мг/мл (0,10 мкг/пляма) для платифіліну гідротартрату. Методику апробовано в відділі контролю якості ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я".

Platyphylline is a pyrrolizidine alkaloid, which is used in the form of 0.2 % injectable solution of its hydrotartrate salt as antispasmodic. Analysis of normative documentation, defining the control of impurity presence in platyphylline hydrotartrate substance, has revealed the gaps of existing (described in the literature) methods. To solve them the development of procedure for determination of seneciphyline and its impurities in platyphylline hydrotartrate active substance and “Platyphylline-Zdorovie” solution for injection by using reversed-phase high-performance thin layer chromatography has been carried out. Chromatographic system presented in the work enables to separate seneciphyline impurity and drug hydrolysis products from platyphylline hydrotartrate both in the substance and injectable preparation within 7 minutes and significantly reduce application volumes, which has been achieved in the result of selection of high-sensitive to these substances revealing reagents – iodine vapour and phosphoric acid alcohol solution with further heating at 105 ºC. In the developed procedure limits of detection were 0.005 mg/ml (0.05 mcg/spot) for seneciphyline and 0.01 mg/ml (0.10 mcg/spot) for platyphylline hydrotartrate. The procedure has been approbated in the quality control division of Pharmaceutical company «Zdorovie» Ltd.
Development of control procedure for seneciphyline and other related impurities in platyphylline hydrotartrate substance and "Platyphylline-Zdorovie" injectable preparation by using RP HPTLC method
Keywords: алкалоїд піролізидиновий; хроматографія; pyrrolizidine alkaloids; chromatography