Можливості оптимізації підходів до лікування резистентних епілепсій у дітей з використанням даних фармакогенетичного дослідження - Танцура, Людмила Миколаївна; Пилипець, Олена Юріївна; Танцура, Євген Олександрович; Третьяков, Дмитро Володимирович (Громадська організація "Асоціація неврологів, психіатрів і наркологів України", 2019)
Проведено обстеження 83 дітей з резистентними до терапії формами епілепсій віком від 11 місяців до 18 років. Виявлено наявність поліморфізмів генів CYP2C9, CYP2C19 та CYP3A4 у 60 із обстежених, тобто у 72,29 % з них, у 33 пацієнтів (39,76 %) — поліморфізми гену CYP2C19, у 17 (20,48 %) — гену CYP2C9, у 10 (12,05 %) — поліморфізми гену CYP3A4. Частота поліморфізмів CYP2C19*2 та CYP3A4*1B виявилася вірогідно вищою, ніж в українській та інших євро пейських популяціях, статистичної вірогідності відмінностей в частоті поліморфізмів гену CYP2С9 порівняно з українськими популяційними даними не визначено. Поліморфізми гену CYP2С19 вірогідно частіше зафіксовані в нашому дослідженні порівняно з відповідними показниками, отриманими в Росії та Туреччині у схожих за дизайном дослідженнях. Встановлено, що дітям з поліморфізмами генів системи цитохрому Р450 показані: більш частий клінічний, інструментальний та лабораторний моніторинг стану пацієнтів з метою запобігання побічних ефектів терапії; моніторинг (не одноразове дослідження) концентрації антиепілептичних препаратів (АЕП) в плазмі крові. Продемонстровано необхідність проведення фармакогенетичного дослідження на етапі дебюту епілепсії при підозрі на резистентну до терапії форму захворювання та при неефективності або тяжких побічних ефектах першого призначеного АЕП.

We conducted an observation of 83 children with therapy-resistant forms of epilepsy between the ages of 11 months and 18 years. The presence of CYP2C9, CYP2C19 and CYP3A4 gene polymorphisms was detected in 60 of the examined patients, that is, 72.29 % of them, 33 patients (39.76 %) had CYP2C19 gene polymorphisms, CYP2C9 gene polymorphisms had 17 (20.48 %) children, and 10 (12.05 %) of them had CYP3A4 gene polymorphisms. The frequency of CYP2C19*2 and CYP3A4*1B polymorphisms was significantly higher than in the Ukrainian and other European populations, no statistical data signifi - cance of differences in the frequency of CYP2C9 gene polymorphisms compared with the Ukrainian population was found. CYP2C19 gene polymorphisms are signifi cantly more frequently recorded by us compared to the results obtained by researchers in Russia and Turkey in closely related studies. It is shown that children with cytochrome P450 gene polymorphisms are recommended: more frequent clinical, instrumental, and laboratory monitoring of patients to prevent side effects of therapy; monitoring (not a one-time study) of AED concentration in blood plasma. The necessity of conduction of pharmacogenetic research at the stage of debut of epilepsy in the case of suspicion of treatment-resistant form of the disease and in the case of inefficiency or severe side effects of the first assigned AED was demonstrated.
Possibilities of optimizing approaches to the treatment of resistant epilepsy in children using pharmacogenetic studies data
Keywords: діти; лікування; резистентні епілепсії; цитохром Р450; поліморфізм генів; children; treatment; resistant epilepsy; cytochrome P450; gene polymorphism