Тромбоемболічні ускладнення у хворих з гострою хірургічною патологією при коронaвірусній інфекції COVID-19 - Бойко, Валерій Володимирович; Лихман, Віктор Миколайович; Шевченко, Олександр Миколайович; Ткачук, О. Ю.; Меркулов, Андрій Олексійович; Білодід, Є. О.; Пономарьова, К. В. (Заславський О. Ю., 2022)
Захворювання, що викликається коронавірусом SARS-CoV-2 і отримало назву COVID-19, характеризується частим поєднанням респіраторних порушень з коагулопатіями. Тром боемболічні ускладнення у цій категорії пацієнтів — одна з причин, яка визначає тяжкість стану та ймовірність летального результату. При COVID-19 порушення гемостазу варіює у широких межах: від латентної гіперкоагуляції до тяжких клінічних проявів у вигляді церебрального або коронарного артеріального тромбозу або венозного тромбозу, ускладненого тромбоемболією легеневої артерії, а також синдромом дисемінового внутрішньосудинного згортання. Мета дослідження: вивчення клінічних проявів порушень гемостазу за даними лабораторних досліджень. Матеріали та методи. У ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України» за період з січня по вересень 2021 року спостерігали 96 пацієнтів з гострою хірургічною патологією, з позитивним ПЛР-тестом на COVID-19. У 28 (29,1 %) хворих у процесі лікування було діагностовано артеріальні та венозні тромбози. Ці хворі були включені в основну групу дослідження. Наявність вірусу було підтверджено результатами лабораторних досліджень (ПЛР) у 74 пацієнтів (77,1 %). Результати. Частіше у хворих на гостру хірургічну патологію з COVID-19 реєструється тромбоз поверхневих вен верхніх кінцівок, що виражається як посткатетерний тромбофлебіт. За частотою таких станів, як локальний тромбоз устя внутрішньої сонної артерії, статистично значущих відмінностей отримано не було. Це ще раз свідчить про необхідність обстеження всіх пацієнтів з COVID-19 на наявність можливих тромботичних ускладнень, незалежно від клінічних проявів. Висновки. Частота виникнення тромбоемболічних ускладнень потребує розробки ефективних превентивних протоколів. Специфічна коагулопатія та тромбоемболічні ускладнення у період пандемії COVID-19 набули особливої актуальності як одні з ключових чинників тяжкого перебігу та несприятливого прогнозу у хворих.

Coronavirus disease (COVID-19) is a highly contagious infection, the etiological factor of which is the SARS-CoV2 virus. In COVID-19, hemostasis disorders vary widely: from latent hypercoagulation, which occurs only on the basis of laboratory tests, to severe clinical manifestations in the form of cerebral, coronary arterial or venous thrombosis complicated by pulmonary embolism. The purpose was to study of clinical manifestations of hemostasisdisorders according to laboratory studies. Materials and methods. The observation data of 96 patients who were treated for surgical pathology and in whom COVID-19 was detected are presented. Patients were hospitalized in the intensive care unit, thrombotic complications were detected in 37 %. Both venous (64 %) and arterial (36 %) thrombosis occurred. Results. According to a survey of patients with a confirmed diagnosis of COVID-19, pulmonary embolism was detected in 11.4 %, deep vein thrombosis and catheter-associated thrombosis in 1.2 %, ischemic stroke in 1.3 % of patients. The cumulative frequency of thrombosis was 28 %. Attention should be paid to the complexity of the diagnosis of thrombotic complications in patients who underwent artificial lung ventilation, possible thrombotic complications, regardless of clinical manifestations. Conclusions. Preference should be given to low molecular weight heparins in a standard prophylactic dose, an alternative to which are direct oral anticoagulants used in surgical protocols to prevent postoperative thrombosis. The duration of post-hospital thromboprophylaxis is determined individually taking into account the risk factors of thrombosis until the norma lization of D-dimer and fibrinogen, but not less than 2 weeks after discharge.
Thromboembolic complications in patients with acute surgical pathology with coronavirus infection of COVID-19
Keywords: хірургічна патологія; COVID-19; тромбоемболічні ускладнення; surgical pathology; thromboembolic complications