Аналіз контекстуальних і часових закономірностей розвитку поглядів на пріоритети забезпечення обороноздатності країн світу - Кизим, Микола Олександрович; Губарєва, Ірина Олегівна; Хаустова, Вікторія Євгенівна; Манойленко, Олександр Володимирович (Видавничий дім "Інжек", 2022)
Метою статті є визначення контекстуальних і часових закономірностей розвитку представлення в науковій літературі досліджень у сфері забезпечення обороноздатності країни із використанням бібліометричного та трендового аналізу. Відзначено певну дивергентність трендів наукового та користувацького інтересу до питань забезпечення обороноздатності країни. Формалізація контекстуальних особливостей поняття «обороноздатність країни», виокремлених за результатами бібліометричного аналізу, дозволила визначити, що все популярнішим стає аналіз впливу системи національної та колективної безпеки на обороноздатність країни, протистояння кіберзагрозам, вибору стратегії протидії військовим конфліктам і тероризму. Виявлено сім кластерів наукових досліджень, присвячених питанням забезпечення обороноздатності країни. Перший сфокусований на формуванні системи національної оборони; другий – на військовій медицині, медицині надзвичайних ситуацій; третій – на організації системи національної та колективної безпеки; четвертий – на обґрунтуванні стратегії протидії військовій агресії та тероризму; п’ятий – на забезпеченні кібероборони; шостий – на визначенні особливостей забезпечення обороноздатності окремих країн світу; сьомий – на виявленні взаємозв’язку між обороноздатністю країни та впровадженням інноваційних розробок. Набули подальшого розвитку теоретичні засади ідентифікації трендів наукових досліджень із питань забезпечення обороноздатності країни, що, на відміну від існуючих, базуються на результатах структуризації наявного дослідницького доробку (з використанням інструментарію VOSviewer v. 1.6.10 та GoogleTrends) за двома критеріями: рівень тісноти наукових досліджень та еволюційно-часовий вимір, що дозволило кластеризувати напрями міждисциплінарних досліджень.

The article is aimed at defining contextual and temporal patterns in the development of presentation in the scientific literature of research in the field of ensuring the country’s defense capability using bibliometric and trend analysis. A certain divergence of the trends of scientists’ and users’ interest in ensuring the country’s defense capability is observed. The formalization of the contextual features of the concept of «defense capability of the country», distinguished by the results of bibliometric analysis, allowed to determine that the analysis of the impact of the national and collective security system on the country’s defense capability, also countering cyber threats, and choosing a strategy for combating military conflicts and terrorism is becoming increasingly popular. Seven clusters of scientific research dedicated to the issues of ensuring the country’s defense capability are identified. The first one is focused on the formation of a national defense system; the second – on military medicine and emergency medicine; the third – on the organization of the system of national and collective security; fourth – on the substantiation of the strategy for countering military aggression and terrorism; the fifth – on ensuring the cyber defense; sixth – on determining the peculiarities of ensuring the defense capability of individual world countries; the seventh – on identifying the relationship between the country’s defense capability and the introduction of innovative developments. The theoretical principles of identification of trends of scientific research on ensuring the country’s defense capability have become further elaborated, that, unlike existing ones, are based on the results of structuring the present research work (using the instrumentarium of VOSviewer v. 1.6.10 and GoogleTrends) on two criteria: the level of closeness of scientific research and the evolutionary-temporal dimension, which allowed to cluster the directions of interdisciplinary researches.
Analyzing the Contextual and Temporal Patterns in the Development of Views on Priorities for Ensuring the Defense Capability of World Countries
Keywords: обороноздатність країни; національна безпека; бібліометричний аналіз; трендовий аналіз; наукові дослідження; кластери досліджень; наукометричні бази; country’s defense capability; national security; bibliometric analysis; trend analysis; scientific research; research clusters; scientometric bases