Постнекласична фізика як феномен культури - Владленова, Іліана Вікторівна (УАН ТОВ "НВП "ВІР", 2010)
Появу постнекласичної фізики можна пов’язати з радикальними змінами в самих підставах науки. Саме постнекласична фізика несе в собі важливу культурно-світоглядну функцію, задаючи орієнтири та описуючи структуру і будову Всесвіту, матерію, простір і час, пояснює виникнення і суть життя, походження людини. Постнекласична фізика розвивається в контексті культури та відображує її вплив. Її фундаментальні теорії не можуть бути визнані як несуперечливі, послідовні та систематичні. Безумовно, позначені тенденції є проявом тих процесів, які відбуваються в сучасній культурі.

Appearance of postneklassic physics is related to the radical changes in the grounds of science. Postneklassic of physicist carries in itself an important world cultural-view function. It sets direction, describes a structure and structure of Universe. It describes a matter, space and time, origin of life, origin and essence of man. Postneklassic of physicist functions in the field of culture. It reflects influence of culture. Its fundamental theories are not successive and not systematic.
Postneklassic physic as phenomenon of kulture
Keywords: постнекласична фізика; раціональність; феномен культури; плюралізм; вірогідність; postneklassic physics; rationality; phenomenon of culture; pluralism; probability