Ставлення до себе та світу в парадигмі глобальності та позиційності - Тадіян, Сергій (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У статті розкрито співвідношення ставлення особистості до себе і світу в контексті глобальності і позиційності. Запропоновано концепцію позиційного відношення, що передбачає чотири локації: «над», «під», «поруч» і «разом». Визначено місце суб'єкт-об'єктних позицій щодо людини до себе і світу: відзначається, що залежно від локалізації позиції особистості щодо світу, реалізуються різні сценарії побудови відносин у діяльності, комунікації та інших сферах особистості.

The article deals with the relation of the attitude of the individual towards himself and the world in the context of globality and positionality. The concept of positional relation is proposed, which envisages four locations: "above", "below", "near" and "together". The place of subject-object positions towards the person towards himself and the world is determined: it is noted that depending on the localization of the position of the individual towards the world, different scenarios are implemented building relationships in activity, communication and other areas of the individual.
Attitude to yourself and the world in the paradigm of globality and attitude
Keywords: глобальне і позиційне ставлення до себе та світу; global and positional attitude towards oneself and the world