Композитні нікелеві покриття, армовані одержаними з дешевої сировини вуглецевими наноструктурами - Шепеленко, Олександр Сергійович; Сахненко, Микола Дмитрович; Зеленський, О. І.; Шмалько, В. М.; Якуба, К. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
Методом ультразвукового диспергування виділено вуглецеві наноструктури (ВНС) з твердих продуктів коксування вугілля. Визначено час, за який повнота екстрагування ВНС є максимальною. Досліджено кінетику осадження композиційних електрохімічних покриттів (КЕП) нікель – ВНС. Показано зростання протикорозійних властивостей отриманих КЕП порівняно з індивідуальними нікелевими покриттями без погіршення зовнішнього вигляду осадів.

Carbon nanostructures (CNS) were isolated by hard products of a coal coking ultrasonic dispersing. The CNS’s extraction optimal time was determined. The kinetics of composite electrochemical plantings (CEP) deposition nickel – CNS is investigated. An increasing of a CEP’s anticorrosion properties compared with individual nickel coatings is shown.
Keywords: вуглецеві наноструктури; композитні покриття; корозійна стійкість; нікелеві покриття; carbon nanostructures; composite coatings; corrosion resistance