Прогнозування механічних властивостей здеформованого металу при холодному прямому видавлюванні стержневих виробів по схемі "заготовка за заготовкою" - Калюжний, Володимир Леонідович; Потятиник, Андрій Миколайович; Куліков, Іван Петрович; Унгурян, Сергій Ілліч (НТУ "ХПІ", 2017)
Методом скінченних елементів проведений аналіз холодного прямого видавлювання круглих стержнів з міді М3 по схемі "заготовка за заготовкою" з різним ступенем деформації. Для перевірки адекватності створених моделей виконаний розрахунковий аналіз такого видавлювання стержнів із сталі 45ХНМФА-Ш. Проведені експериментальні дослідження і порівняні результати по зусиллю деформування та по межі текучості здеформованого металу. Моделюванням видавлювання стержнів з міді встановлені залежності зусиль видавлювання від переміщення пуансонів, розподіли питомих зусиль на деформуючому інструменті при максимальному зусиллі деформування. Також виявлені напружено-деформований стан, ступінь використання ресурса пластичності, температура здеформованого металу та кінцеві форма і розміри виробів. На основі розрахункових даних по інтенсивності деформацій та з використанням експериментальної діаграми істиних напружень проведене прогнозування величини межі текучості здеформованого металу по перерізу стержнів після видавлювання.
Prediction of the deformed metal mechanical properties by cold forward extrusion according core products to the scheme "workpiece behind the workpiece"
Keywords: пряме видавлювання; круглі стержні; ступінь деформації; метод скінченних елементів; зусилля видавлювання; питомі зусилля; напружено-деформований стан; ресурс пластичності; межа текучості; здеформований метал; forward extrusion; round rods; degree of deformation; finite element method; extrusions force; normal stress; deformation; yield strength of the deformed metal