Кадрове забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Торговельні підприємства функціонують у складному внутрішньому і зовнішньому середовищі, де все більшої актуальності набуває дослідження питань забезпечення їх економічної безпеки. Здатність підприємства реагувати на потенційні різнохарактерні загрози і небезпеки, підтримувати стабільний рівень своєї діяльності дає змогу забезпечувати власну економічну безпеку та зростання успішної діяльності у майбутньому. Гарантування безпеки підприємства є одним із основних завдань, що стоїть перед керівництвом торговельних підприємств та його персоналом. Мета дослідження полягає у визначенні основних елементів і завдань кадрового забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства та розробленні заходів щодо реалізації цих завдань. Зважаючи на предметну сферу дослідження, кадровезабезпечення як система включає кадрове планування, найм і розвиток персоналу, щовідповідає за безпеку. Проведене дослідження довело, що персонал є суб’єктом загроз із вираженою деструктивною спрямованістю щодо економічної(переважно інформаційної та майнової) безпеки торговельного підприємства. Таку ж спрямованість мають і роботодавці у трудових відносинах з найманими працівниками (персоналом) підприємства (переважно за фінансовою та соціальною безпекою). Тому, у статті досліджено внутрішні та зовнішні загрози економічній безпеці підприємства, що порушені людським чинником. На основі проведеного аналізу встановлено, що внутрішні крадіжки, магазинні крадіжки, шахрайство та організована роздрібна злочинність мають руйнівний вплив на величину прибутку торговельного підприємства, а отже й на його економічну безпеку. Автором запропоновані заходи щодо забезпечення економічної безпеки на торговельному підприємстві та систематизовані залежно від розміру підприємства та типами структур (локальна, інтегрована, комбінована). Запропоновані заходи узгоджуються із сформульованими автором завданнями кадрового забезпечення та сприятимуть мінімізації впливу крадіжок та шахрайства на прибутковість підприємства. Таким чином, від кадрового забезпечення економічної безпеки значною мірою залежать ефективність діяльності суб’єкта господарської діяльності з протидії небезпекам і загрозам внутрішнього та зовнішнього середовища.

Trade enterprises operate in a complex internal and external environment, where the study of issues of ensuring their economic security is becoming more and more relevant. The ability of an enterprise to respond topotential various threats and dangers, to maintain a stable level of its activities, allows it to ensure its own economic security and growth of successfulactivities in the future. Ensuring the safety of the enterpriseis one of the main tasks facing the management of trade enterprises and their personnel. The purpose of the study is to determine the main elements and tasks of personnel support of economic security of a trade enterprise and develop measures to implement these tasks. Despite the subject area of research, human resource management as a system includes personnel planning, selection and development of personnel responsible for security. The conducted research has shown that the personnel is the subject ofthreats with a pronounced destructive orientation for the economic (mainly information and property) security of a trade enterprise. Employers have the same orientation in labor relations with employees (staff) of the enterprise (mainly on financial and social security issues). Therefore, the article considers internal and external threats to the economic security of the enterprise, which are violated by the human factor. Based on the analysis, it was found that internal theft, shoplifting, fraud and organized retail crime have a devastating impact on the profit of a merchant, and therefore on its economic security. The author proposes measures to ensure economic security in a trade enterprise and systematized depending on the size of the enterprise and types of structures (local, integrated, Combined). The proposed measures are consistent with the tasks of personnel support formulated by the author and will minimize the impact of theft and fraud on the profitability of the enterprise. Thus, the effectiveness of an economic entity's activities to counteract the dangers and threats of the internal and external environment largely depends on the personnel provision of economic security.
Personnel support of economic security of the trade enterprise
Keywords: персонал; управління персоналом; служба безпеки; personnel; personnel management; security service