Проектування наддолотного амортизатора для бурильної колони, як багаторезонансної конструкції - Огородніков, П. І.; Світлицький, В. М.; Малярчук, Б. М. (НТУ "ХПІ", 2009)
Розглянуто питання, пов'язані з проектуванням віброзахисних пристроїв для випадків, коли враховується багаторезонансність КНБК - конструкція низу бурильної колони і колони бурильних труб - КБТ. Аналізуються можливості поліпшення роботи бурових амортизаторів з пружним елементом, який є гумовим блоком. Запропоновано критичні оцінки працездатності в частотному діапазоні, що охоплює резонансні частоти КНБК і КБТ. Ця нижня межа розглядається як функція параметрів амортизатора і динамічною характеристикою бурильної колони. Показано, що грунтуючись на підвищенні межі ефективності, можна побудувати чіткий і простий метод удосконалення амортизатора в порівнянні з існуючими.
Keywords: добування нафти; добування газу; буріння; бурильна колона; вібрація; віброзахисні пристрої; долото; амортизація; амортизатор