Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання з дисципліни "Основи зовнішньоекономічної діяльності та митної справи" - Мащенко, Марина Анатоліївна; Лісна, Ірина Федорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна забезпечує формування у здобувачів вищої освіти системних теоретичних знань і практичних уявлень про сутність, форми та механізми здійснення зовнішньоекономічної діяльності, а також про організаційно-правові та економічні засади митної справи. У процесі вивчення дисципліни розкриваються питання міжнародної торгівлі, державного регулювання ЗЕД, застосування правил Інкотермс, товарної класифікації, визначення країни походження та митної вартості товарів, формування і реалізації митної політики України з урахуванням міжнародних норм та європейських стандартів. Зміст навчальної дисципліни спрямований на формування наступних компетентностей, визначених Стандартом вищої освіти зі спеціальності «Підприємництво та торгівля» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях Здатність ухвалювати рішення та діяти, дотримуючись принципу неприпустимості корупції та будь-яких інших проявів недоброчесності. Здатність обирати та використовувати відповідні методи, інструментарій для обґрунтування рішень щодо створення, функціонування підприємницьких і торговельних структур. Здатність визначати та оцінювати характеристики товарів і послуг в підприємницькій та торговельній діяльності. Здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких та торговельних структур. Здатність до організації зовнішньоекономічної діяльності підприємницьких і торговельних структур. Здатність планувати, організовувати та контролювати операційну логістичну діяльність підприємницьких та торговельних структур. Здатність здійснювати митне оформлення товарів та виконання митних формальностей в різних митних режимах, організовувати логістичну підтримку проведення митних процедур. Відповідно до освітньої програми передбачено виконання індивідуального завдання (контрольної роботи), що дозволяє здобувачеві самостійно опанувати окремі теми.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; зовнішньоекономічна діяльність; митна справа; торгівля; вища освіта