Методичні вказівки до виконання розрахункової роботи з навчальної дисципліни "Теорія автоматичного керування в задачах електроенергетичних систем" - Сердюкова, Галина Миколаївна; Загайнова, Олександра Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розрахункова робота з дисципліни «Теорія автоматичного керування в задачах електроенергетичних систем» є невід’ємною складовою навчального процесу та виконується студентами під час самостійної підготовки. Основною метою цієї роботи є систематизація, закріплення та поглиблення теоретичних знань і практичних навичок, здобутих у процесі вивчення дисципліни. Виконання завдань розрахункової роботи дозволяє студентам краще зрозуміти та опанувати фундаментальні засади автоматичного керування, а також засвоїти методи їх застосування у сфері електроенергетики. Серед основних завдань, які вирішуються студентами в процесі виконання розрахункової роботи, слід відзначити: • закріплення та практичне застосування теоретичного матеріалу, викладеного під час лекцій; • поглиблення розуміння принципів побудови та функціонування систем автоматичного керування (САК); • формування навичок побудови структурних схем систем керування за заданими диференціальними рівняннями динаміки окремих елементів; • ознайомлення з типовими законами регулювання, а також набуття навичок їх ефективного використання в системах керування; • вивчення критеріїв стійкості та якості систем автоматичного керування, а також навчання застосуванню цих критеріїв для аналізу й оцінювання динамічних властивостей систем; • освоєння методів введення коригуючих елементів до структури САК з метою досягнення бажаних показників якості функціонування. Розрахункова робота спрямована не лише на перевірку засвоєного матеріалу, а й на розвиток у студентів самостійного мислення, навичок аналітичного аналізу, творчого підходу до вирішення технічних задач та підготовки до майбутньої професійної діяльності. Вона сприяє підвищенню ефективності навчання, закладає основи інженерного підходу до проєктування систем керування в енергетичних об’єктах і готує студентів до практичного застосування здобутих знань у майбутній роботі за фахом.
Keywords: методичні вказівки; розрахункова робота; електроенергетика; електроенергетичні системи; теорія автоматичного керування; електротехніка