Поняття джерел моралі та права - Сємко, Михайло Олександрович; Шаблевська, Ірина Юріївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Розглянуто та проаналізовано взаємний зв’язок та взаємний вплив понять моралі та права. Доведено первісність моральних принципів, як основи для створення правового механізму у суспільстві. Досліджено механізм перетворення моральних засад у правові норми. Стверджена думка, про набуття сили правом лише у випадку, коли його норми містять у собі мораль, моральні цінності. Розкрита проблема принципу моральності права та пошуку засобів забезпечення дії цього принципу у суспільстві. Проаналізовані ступені регулятивної функції моралі та права у взаємовідносинах між людьми у суспільстві. Приведені елементи схожості та різниці між поняттями права та закону. Також, виявлено невідповідність між принципами моралі та права у сучасному законодавстві держави.

Reviewed and analyzed the connection and mutual influence of concepts of morality and law. Proven primitive moral principle as the basis for the creation of the legal mechanism in society. Studied the mechanism for converting moral principles into legal norms. Confirmed the idea of obtainingpower law only in the case when its rules contain morality, moral values. The problem of the principle of moral rights and the means to enforce this principle in the society. Analyzed extent of the regulatory functions of morality and law in relationships between people in society. Given the similarities and differences between the concepts of law. Also, a discrepancy is found between the principles of morality and law in modern law.
Idea of sources of morality and law
Keywords: моральність; громадська думка; законодавство; регулятивні функції; особистість; government; government; public opinion; legislation; legal regulation; personality