Конспект лекцій з курсу "Технічна електрохімія ч. 1" - Бровін, Олександр Юрійович; Коваленко, Юлія Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Електросинтез неорганічних сполучень є великою областю технічної електрохімії. Електрохімічна технологія закладена в основу виробництва цілого ряду найважливіших неорганічних речовин: водню, натрію та калію, гіпохлоритів, хлоратів та перхлоратів, хлору, гідроксидів лужних металів, сульфатної кислоти та її солей, кисню, перекису водню, діоксиду марганцю, перманганату калію та інших продуктів. Основною технологічної стадією є електроліз водних розчинів без виділення металів. Електрохімічна технологія має ряд особливостей і переваг перед хімічною технологією. Найважливішою особливістю електрохімічної технології та її перевагою є можливість одержання в одному апараті відновників та окиснювачів в чистому вигляді. Наприклад, при електролізі води одержують водень та кисень, при електролізі водних розчинів хлоридів − водень та хлор, водень та гіпохлорит або хлорат натрію (в залежності від конструкції електролізера: наявності діафрагми (мембрани) або її відсутності. Друга важлива особливість – електрохімічна технологія дозволяє одержувати чисті продукти навіть зі збідненої сировини, наприклад, з морської води. Одержані продукти, як правило, відрізняються високим ступенем чистоти. Так, зміст основної речовини в електрохімічному водні згідно з ДСТУ 3022-80 складає 99,8 %, промисловий метод електролізу з ртутним катодом дозволяє одержувати гідроксиди натрію та калію реактивної чистоти. Третьою важливою перевагою електрохімічної технології є можливість комплексного використання сировини.
Keywords: технічна електрохімія; конспект лекцій; освітня програма; електросинтез; електроліз; мембрани; електрохімічна технологія