Методи дослідження розсіювання Е-поляризованої хвилі двома провідними стрічками з імпедансом - Ванін, Віктор Антонович; Кошовий, Георгій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проведено детальне дослідження задачі розсіювання E – поляризованої хвилі компланарною системою з двох провідних стрічок з імпедансом. Основна увага приділена кільком важливим методам її розв’язку, як аналітичним, так і прямим чисельним. Спершу до даної задачі розсіювання застосовано класичний метод інтегрального рівняння, щоб знайти загальну математичну модель у вигляді системи особливих інтегральних рівнянь першого роду. Далі до загальної коректної математичної моделі розсіювання провідними стрічками з імпедансом застосовано асимптотичний метод Релея. Як результат, отримаємо розв’язок задачі розсіювання у явному аналітичному вигляді, що суттєво звужує частотний діапазон. Щоб отримати розв’язок задачі розсіювання у всьому діапазоні частот застосуємо два відомих та добре обґрунтованих прямих чисельних методи. Це різновиди методу механічних квадратур з цільовим вибором вузлових точок та точок колокацій. Досліджується вплив довжини хвилі та кута її падіння на розподіл параметру струму в структурі із двох стрічок. A detailed study of the scattering problem of the E – polarized wave from coplanar system of two conductive strips with impedance is presented. The main attention is paid to several important methods of the scattering problem solution, both analytical and direct numerical. Firstly, the classical integral equation method is applied to this problem in order to find the general mathematical model as a system of the first kind singular integral equations. Secondly, the remarkable Rayleigh method is applied to the general correct mathematical model of scattering from electrical narrow strips with impedance. As a result, we obtain a solution of the scattering problem in an explicit analytical form, which significantly narrows the frequency range. To find a solution to the scattering problem in the entire frequency range, we ought to apply two well-known and well-grounded direct numerical methods. These are varieties of the mechanical quadratures method with a targeted selection of node points and points of collocations. The influence of the wavelength and the angle of its incidence on the distribution of the current parameter in the structure of two strips is studied.
Methods of studying the scattering of an E-polarized wave by two conductive ribbons with impedance
Keywords: розвіювання електромагнітної хвилі; стрічкові системи; сингулярні інтегральні рівняння; чисельні методи; electromagnetic wave scattering; strip systems; singular integral equations; numerical methods