Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання з дисципліни "Транспортна логістика" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Транспортна логістика, як сучасна методологія оптимізації та раціональної організації вантажопотоків і їх обробки в логістичних центрах, створює умови для зростання ефективності перевезень, скорочення непродуктивних витрат та підвищення конкурентоспроможності транспортних підприємств. Її впровадження дозволяє перевізникам відповідати сучасним вимогам ринку та зростаючим очікуванням споживачів логістичних послуг. Тому зростаючий інтерес до транспортної логістики в Україні зумовлює необхідність підготовки фахівців відповідної кваліфікації. Дисципліна «Транспортна логістика» вивчає теоретико-методологічні та організаційно-економічні аспекти транспортної логістики, що необхідні для розв’язування практичних задач в сфері транспортної логістики, організації системи доставки вантажів, управління транспортними процесами, координації транспортного обслуговування споживачів, оцінювання роботи транспорту та ефективності перевезення вантажів. Ці методичні вказівки призначено для виконання та оформлення розрахункового завдання із дисципліни «Транспортна логістика» для студентів спеціальності D7 «Торгівля» першого (бакалаврського) рівня усіх форм навчання. Розрахункове завдання містить задачу на тему: «Розробка маршрутів і впорядкування графіків доставки товарів автомобільним транспортом», яка виконується студентами за індивідуальними варіантами. Визначення варіанта вихідних даних роботи здійснюється за порядковим номером прізвища студента в академічному журналі групи. В окремих випадках може вибиратися інший варіант за узгодженням із викладачем. Розрахункове завдання (РЗ) виконується на аркушах паперу формату А4 комп’ютерним друком. На титульному аркуші вказується назва міністерства, вузу, інституту, кафедри та РЗ, а також прізвище, ім’я та по-батькові студента, дані про керівника роботи, № залікової книжки, шифр академічної групи, дата виконання завдання. Обсяг РЗ має становити 15–25 аркушів формату А4. Оформлення роботи має бути виконане відповідно до вимог стандартів СТЗВО ХПІ-3.01 -2025 [1]. РЗ містить: ✓ теоретичну та аналітичну частини, де у конспективній формі розглядається запропонована ситуація й загальні умови виконання роботи; ✓ розрахункове завдання, включаючи заповнені форми; ✓ висновок, у якому бажано навести рекомендації та пропозиції по розглянутій проблемі; ✓ список джерел інформації. Виконана робота у встановлений термін здається на перевірку керівникові. При перевірці викладач оцінює самостійність студента, уміння зосереджувати увагу на обраній проблемі, обґрунтованість виводів і пропозицій. Після перевірки й виправлення зауважень робота, що відповідає пропонованим до неї вимогам, допускається до захисту перед керівником роботи. РЗ захищається студентами денної та заочної форми навчання на заліковому тижні. Це видання не може замінити підручники з транспортної логістики, оскільки тут теоретичні основи викладено у стислому вигляді, подано тільки ті відомості, які необхідні безпосередньо для розв’язання задач. Як підручники можна рекомендувати [2–14].
Keywords: методичні вказівки; розрахункове завдання; транспортна логістика; торгівля; вантажопотоки; логістичні центри