Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Системи автоматизованого проектування в автотракторобудуванні". Розділ "Тривимірне твердотільне моделювання" - Павлій, Ніна Володимирівна; Пелипенко, Євген Сергійович (My University, 2017)
Сьогодні в сфері автоматизованого проектування конструкцій відзначається тенденція переходу від двовимірного проектування до тривимірного моделювання. До недавнього часу саме площинне креслення було єдиною "мовою", якою могли розмовляти технічні фахівці. Сучасні комп'ютерні технології надають інженеру якісно більш досконалий засіб спілкування – тривимірну модель, яка хоча й існує у вигляді ланцюжка бітів і байтів у пам’яті комп’ютера, проте володіє цілком реальними фізичними властивостями: об’ємом, щільністю, масою, центром тяжіння, моментами інерції і т. д. Цю модель можна розглядати з різних сторін, розібрати і зібрати (якщо мова йде про складальні одиниці), навіть зазирнути всередину моделі. Мета цього видання – продемонструвати студенту переваги тривимірного моделювання, переконати, що перехід на тривимірне моделювання не є проблемою, і допомогти в короткий термін ознайомитися з основними правилами моделювання. Найголовніше полягає в тому, що методи моделювання, які реалізуються в програмі автоматизованого проектування, є на сьогоднішній день загальноприйнятими у всіх сучасних 3D-системах. Тому вам належить не просто вивчити роботу в конкретній системі, а ознайомитися з найбільш поширеним підходом до створення твердих тіл. Методичні вказівки використовуються студентами спеціальностей 274 "Автомобілі і автомобільне господарство" та 133 "Галузеве машинобудування" всіх форм навчання.
Keywords: методичні вказівки; комп'ютерні технології; тверді тіла; 3D-системи; побудови тривимірної моделі