Інформаційна архітектура банку на основі хмарних технологій - Баглай, Роман Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – інформаційні технології. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2019. У дисертації проведено аналіз можливості впровадження хмарних технологій для забезпечення діяльності банківських установ та підтримки функціонування бізнес-процесів. Розглянуто проблеми та переваги хмарних технологій на різних рівнях архітектурного ландшафту банку з урахуванням специфіки нормативно-правового регулювання діяльності фінансової установи. Метою дисертаційної роботи є підвищення ефективності обробки інформації регламенту операційного дня банку шляхом модернізації інформаційної архітектури банку на основі впровадження хмарних технологій. Розглянуто сучасні підходи щодо управління безпекою ІТ банківських установ для мінімізації загроз, в тому числі породжених хмарними технологіями. Запропоновано сучасний підхід до побудови систем з механізмами забезпечення безпеки ІТ. Проведено аналіз загроз безпеки інформаційних технологій при впровадженні хмарних обчислень для забезпечення безперебійної та ефективної діяльності банківських установ та запропоновано заходи щодо мінімізації цих загроз. Результати дослідження апробовані шляхом впровадження відповідних проектів, обумовлених викликами і тенденціями банківської сфери, ринковими та регуляторними змінами. Виконано впровадження результатів дисертаційної роботи у діяльність управління менеджменту портфелю проектів АТ "Райффайзен Банк Аваль" (м. Київ) щодо модернізації архітектури банківських інформаційних систем та розробки програмного забезпечення на основі хмарних технологій; у діяльність ТОВ "ІТ Інновації Україна" (м. Київ) щодо класифікації загроз інформаційної безпеки на основі якісної оцінки ризиків та ефективності використання серверних ресурсів за рахунок застосування хмарних обчислень.

The research for a Ph. D. science degree by specialty 05.13.06 – information technologies. – Kyiv National University of Trade and Economics, Kyiv, 2019. The feasibility study for implementation of cloud technologies to support the activities of banking institutions and functioning of business processes is conducted in the dissertation. The problems and advantages of cloud technologies at different levels of the bank's architectural landscape are investigated, taking into account the specifics of regulatory activity of a financial institution. The purpose of the dissertation is to increase the efficiency of information processing in frames of end of day procedure of the Core Banking System by modernizing the information architecture of the bank based on cloud technologies implementation. Modern approaches to managing IT security of banking institutions to minimize threats, including those generated by cloud technologies, are considered. A modern approach to building systems with IT security mechanisms is proposed. The analysis of information technology security threats in the implementation of cloud computing has been conducted to ensure the smooth and efficient operation of banking institutions and measures have been proposed to minimize these threats. The proof of concepts for results of the study was included to the relevant projects, driven by the challenges and trends of the banking sector, market and regulatory changes.
Cloud-based information architecture of a bank
Keywords: автореферат дисертації; інформаційна технологія; архітектура банку; хмарна технологія; база даних; OLTP; OLAP; іnformation technology; architecture of a bank; cloud technology; data base; 004:336.71