Визначення лікувально-діагностичної тактики при проникаючих вогнепальних та колото-різаних пораненнях грудей за допомогою спіральної комп'ютерної томографії - Бойко, Валерій Володимирович; Замятін, Петро Миколайович; Береснєв, С. О.; Замятін, Денис Петрович; Бунін, Ю. В.; Провар, Л. В.; Кріцак, Василь Васильович (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2020)
Метою дослідження було підвищення якості діагностики поранень грудей й оптимізація хірургічної тактики шляхом застосування спіральної комп’ютерної томографії. Матеріал та методи дослідження. В основу роботи покладено проспективний аналіз результатів спіральної комп’ютерної томографії пацієнтів з пораненнями грудей за період з 2014 по 2020 рр. Результати та їх обговорення. Результати СКТ дають можливість об’єктивізувати вибір хірургічної тактики і найбільш раціональний вид доступу. Використання СКТ стало доцільним при пораненнях грудей як до операції у постраждалих зі стабільною гемодинамікою, так і в післяопераційному періоді для виявлення ранніх ускладнень. Висновки. На підставі проведеного дослідження зроблено висновки, що використання СКТ у пацієнтів з пораненням грудей дає можливість вибирати раціональну тактику лікування, оптимальний доступ для оперативного втручання і область дренування, а також застосовувати мініінвазивні методи лікування. Проведення СКТ досліджень в динаміці дозволяє оцінити ефективність консервативного та оперативного лікування і своєчасно внести корективи в проведення лікувальних заходів.

The aim of the study was to improve the quality of diagnosis of chest injuries and to optimize surgical tactics through the use of spiral computed tomography. Material and research methods. The work is based on prospective analysis of the results of spiral computed tomography of patients with chest injuries for the period from 2014 to 2020. Results and its discussion. The results of SCT make it possible to objectify the choice of surgical tactics and the most rational type of access. The use of SCT has become expedient for chest injuries both before surgery in patients with stable hemodynamics and in the postoperative period to identify early complications. Conclusions. Based on the study, it was concluded that the use of SCT in patients with chest wounds makes it possible to choose rational treatment tactics, optimal access for surgery and drainage area, as well as apply minimally invasive treatment methods. Conducting CT studies in dynamics allows us to assess the effectiveness of conservative and surgical treatment and promptly make adjustments to the treatment.
Determination of therapeutic and diagnostic tactics in penetrating shooting and punch-cutting injuries of the chest using spiral computer tomography
Keywords: вогнепальні поранення грудей; лікувально-діагностична тактика; спіральний комп'ютерний томограф; fire wounds of breast; curatively-diagnostic tactics; spiral computer tomograph