Нові тампонажні матеріали пониженої густини - Орловський, Віталій Миколайович; Білецький, Володимир Стефанович; Похилко, Аліна Миколаївна (Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", 2021)
Метою цієї роботи є підвищення якості розмежування гірських порід і нафтогазоносних горизонтів на геологорозвідувальних площах та промислових родовищах. Для досягнення цієї мети поставлені такі завдання досліджень: • розроблення тампонажних матеріалів пониженої густини з широким температурним діапазоном із високими технологічними властивостями; • вивчення технологічних властивостей тампонажних розчинів і каменю на основі тампонажних матеріалів пониженої густини; • вивчення залежності технологічних властивостей каменю на основі тампонажних матеріалів пониженої густини від фізико-хімічних чинників, зокрема складу тампонажної суміші, температури, тиску на початкових термінах тужавіння.

Objective. The purpose of this work is to improve the quality of differentiation of rocks and oil and gas horizons in exploration areas and industrial fields. To achieve this goal, the following research tasks have been set: • development of low density borehole cements with a wide temperature range with high technological properties; • study of technological properties of downhole cement slurries and stone based on low density cements; • study of the dependence of the technological properties of stone based on low density borehole cements on physicochemical factors, in particular, the composition of the cement mixture, temperature, pressure at the initial stages of hardening.
Keywords: адгезія; гірнича промисловість; міцність каменю; цементування свердловин; полегшувальні домішки; light plugging material; lightweight plugging material; lightweight admixture; stone strength; adhesion