Проблеми взаємозалежності нормативних та індивідуальних актів - Кузьменко, Олександр Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті здійснюється спроба розробки теоретичних аспектів взаємодії нормативно-правових і індивідуально-правових актів в механізмі правового регулювання. Досліджуються особливості забезпечення дії закону за допомогою підзаконного акту, конкретизації норми права шляхом видання правозастосовного акту, подолання колізій та прогалин в законодавстві. Доводиться, що правові акти відіграють у механізмі правового регулювання різні ролі – утворюють основу згаданого механізму, відбивають правозастосовну діяльність компетентних органів і правову активність учасників суспільних відносин. Стверджується, що найбільш загальним чином правові акти можна поділити на нормативні і індивідуальні. Акти, що одночасно містять нормативно-правові та індивідуально-правові приписи є змішаними. У статті обґрунтовується, що доцільно виокремлювати чотири аспекти взаємодії нормативно-правових і індивідуально-правових актів в механізмі правового регулювання. Перший: забезпечення функціонування нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів. Другий: конкретизація нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів. Третій: подолання недоліків нормативноправових актів за допомогою індивідуально-правових актів. Четвертий: припинення дії нормативно-правових актів шляхом видання індивідуально-правових актів. У статті підкреслюється, що забезпечення функціонування нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів відбувається за рахунок включення до механізму правового регулювання додаткової ланки – правозастосування. Автор виходить з того, що конкретизація положень нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів передбачає застосування так званих дискреційних правових норм, що дають правозастосувачам свободу у вирішенні справи. Зазначається, що подолання недоліків нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів полягає у заповненні прогалин в праві шляхом застосування аналогії та усуненні колізій у законодавстві за допомогою колізійних норм, правоположень, тлумачення. У статті зазначається, що припинення дії нормативно-правових актів за допомогою індивідуально-правових актів здійснюється шляхом їх скасування або призупинення.

The article attempts to develop theoretical aspects of the interaction of regulatory and individual legal acts in the mechanism of legal regulation. The features of ensuring the operation of the law with the help of a subordinate act, the specification of the rule of law by issuing an enforcement act, overcoming conflicts and gaps in the law are investigated. It is proved that legal acts play different roles in the mechanism of legal regulation - they form the basis of the mentioned mechanism, reflect the law enforcement activities of the competent authorities and the legal activity of participants in public relations. It is argued that in the most general terms, legal acts can be divided into normative and individual. Acts that simultaneously contain regulatory legal and individual legal requirements are mixed. The article substantiates that it is advisable to distinguish four aspects of the interaction of regulatory and individual legal acts in the mechanism of legal regulation. First: ensuring the functioning of normative legal acts with the help of individual legal acts. Second: concretization of legal acts with the help of individual legal acts. Third: overcoming the shortcomings of legal acts with the help of individual legal acts. Fourth: termination of legal acts by issuing individual legal acts. The article emphasizes that the functioning of normative legal acts through individual legal acts is due to the inclusion of an additional link in the mechanism of legal regulation - law enforcement. The author proceeds from the fact that the specification of the provisions of normative legal acts with the help of individual legal acts provides for the use of so-called discretionary legal norms that provide law enforcement with freedom in resolving cases. It is indicated that overcoming the shortcomings of normative legal acts with the help of individual legal acts consists in filling in the gaps in the law by applying an analogy and in eliminating conflicts in the legislation with the help of conflict of laws norms, legal provisions, and interpretations. The article states that the termination of normative legal acts by means of individual legal acts is carried out by means of their cancellation or suspension.
Problems of interdependence of regulatory and individual acts
Keywords: закон; підзаконний акт; правозастосування; правове регулювання; law; subordinate act; enforcement; legal regulation