Шеманська, Євгенія ІванівнаШевченко, Ірина ОлегівнаЛитвиненко, Олена Анатоліївна2016-09-012016-09-012016Шеманська Є. І. Використання купажованих жирових основ в технології спредів / Є. І. Шеманська, І. О. Шевченко, О. А. Литвиненко // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ", 2016. – № 19 (1191). – С. 34-38.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/23010У статті визначена теоретична і практична основа для створення нової групи жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3 та омега-6 кислот з врахуванням норм їх споживання. Науково обґрунтовано використання рослинних олій в якості джерела ессенціальних кислот та біологічно активних речовин. Розроблено спреди, які відрізняються збалансованим співвідношенням незамінних жирних кислот ω - 6 / ω - 3 як 4 : 1 і можуть бути використані як жировий компонент харчування людини та для виробництва оздоровчо-профілактичних продуктів.In order to enrich food ration of the population essential fatty acids were investigated by blending of vegetable oils which give a balanced composition of polyunsaturated fatty acid and conventional flavor characteristics. Materials and methods. Physical and chemical quality of oils were determined by standard methods; design of experiments and optimization of technological processes was performed by the experimental and statistical methods based on the software package МаthCad; fatty acid composition of oil was determined by method of gas chromatography.ukесенціальні жирні кислотибіологічна цінністьжирнокислотний складessential fatty acidsbiological valuefatty acid compositionВикористання купажованих жирових основ в технології спредівUsing of blended fat bases in technology of spreadsArticle