Педагогічні умови формування базової професійної компетентності майбутніх інженерів у процесі математичної підготовки у ЗВО - Кузнецова, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення педагогічних умов, які сприяють ефективному формуванню базової професійної компетентності майбутніх інженерів у процесі математичної підготовки в закладах вищої освіти. Запропоновано застосування сучасних методів та засобів реалізації визначених умов, зокрема метод проєктного та групового навчання, моделювання, проблемного викладу, "перевернутого навчання", "мозковий штурм", бесіда, дискусія, рольова та ділова гра, наочні методи; інтеграція математичних задач у практичні інженерні контексти; індивідуальна, парна, групова, самостійна робота; рефлексивні вправи; співпраця з роботодавцями та практиками. Такі підходи сприяють не тільки формуванню базової професійної компетентності майбутніх інженерів, а й розвитку критичного мислення, аналітичних здібностей і професійно важливих якостей.

The article deals with the pedagogical conditions for the formation of basic professional competence of future engineers in the process of mathematical training. It is proposed to use modern methods and means of implementing certain conditions, in particular, the method of project and group learning, modeling, problem-based learning, "flipped learning", brainstorming, conversation, discussion, role-playing and business game, visual methods; integration of mathematical problems into practical engineering contexts; individual, pair, group, independent work; reflective exercises; cooperation with employers and practitioners. The results of the study show that such approaches contribute not only to the formation of the basic professional competence of future engineers, but also to the development of critical thinking, analytical skills, and professionally important qualities.
Pedagogical conditions for the formation of basic professional competence of future engineers in the process of mathematical training in higher education
Keywords: педагогічні умови; професійна компетентність; базова професійна підготовка; математична підготовка; майбутні інженери; pedagogical condition; basic professional competence; future engineers; professional training; mathematical training