Вивчення можливостей використання систем активного гасіння вібрацій, побудованих на базі п’єзоелектричних елементів, в віброзахисних системах машин, приборів та апаратів - Клітной, Володимир Вікторович (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті дається огляд проблем, пов'язаних з активним пригніченням вібрацій. Аналізується можливість вживання різних адаптивних елементів у віброзахисних системах. Проводиться огляд активних методів боротьби з вібраціями.

The review of the problems related to active vibrations suppression is given in the article. Possibility of application different adaptive elements is analysed in the vibroprotective systems. The review of active methods vibrations control is given.
Keywords: огляд проблем; адаптивні елементи; механічні системи; демпфування