Формування готовності студентів до професійно-особистісного саморозвитку у процесі навчання - Підбуцька, Ніна Вікторівна; Михайличенко, Валентина Євдокимівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Доведено необхідність формування готовності студентів до професійно-особистісного саморозвитку та висвітлено роль внутрішнього світу в цьому процесі. Розглянута значущість самосвідомості в розкритті потенціалу особистості. Розкрита роль спрямованості студентів на успішну професійну діяльність, яка активізує основні характеристики внутрішнього світу: ціннісні, переконання, мотиваційно-вольові компоненти, цілепокладання, самооцінка, упевненість в собі. Показано головні механізми професійно-особистісного саморозвитку як цілеспрямованого впливу людини на себе: самопізнання, самовизначення, самоосвіта, самовиховання, саморегуляція, а також самоприйняття та самопрогнозування. Обґрунтовано роль самостійної роботи у самовдосконаленні особистості, способи і методи її активізації. Запропоновано педагогічні умови, необхідні для формування готовності студентів до професійноособистісного саморозвитку у процесі навчання у ЗВО.

The necessity of forming students’ readiness for professional and personal selfdevelopment is proved and the role of the inner world in this process is highlighted. The significance of self-awareness in revealing the potential of the individual is considered. The role of students’ orientation towards successful professional activity, which activates the main characteristics of the inner world: values, beliefs, motivational and volitional components, goalsetting, self-esteem, self-confidence is revealed. The main mechanisms of professional and personal self-development as a purposeful influence of a person on himself are shown: selfknowledge, self-determination, self-education, self-education, self-regulation, as well as selfacceptance and self-prediction. The role of independent work in self-improvement of the personality, ways and methods of its activation are substantiated. The pedagogical conditions necessary for forming students’ readiness for professional and personal self-development in the process of studying in higher education institutions are proposed.
Formation of students' readiness for professional and personal self-development in the learning process
Keywords: професійно-особистісний саморозвиток; внутрішній світ; самосвідомість; спрямованість; самовдосконалення; педагогічні умови; навчання; professional and personal self-development; inner world; self-awareness; orientation; self-improvement; pedagogical conditions