Дослідження існуючих наукових підходів до визначення категорій "ризик", "управління" та "управління ризиками" - Посохов, Ігор Михайлович; Жадан, Юлія Володимирівна (ВД "ІНЖЕК", 2015)
Виникнення ризиків виробничо-господарської діяльності підприємств і високий їх ступінь характерні для будь-якої економіки, але особливо актуальні для України в умовах нестабільного економічного та політичного середовища та інформаційної невизначеності. У статті досліджено визначення категорій "ризик", "управління", погляди науковців на категорію "управління ризиками", запропоновано авторське визначення категорії "управління ризиками" як сукупність системно-організаційних процедур по досягненню величини ризику в певних межах – це багатоступінчастий процес (оцінка та аналіз ризиків підприємства, ресурсне забезпечення, прийняття рішень з управління бізнес-ризиками, інформаційна підтримка прийняття рішень, розробка рекомендацій та механізмів зі зниження ризиків, впровадження системи управління ризиками промислових підприємств, моніторинг ризиків), який має своєю економічною метою зменшити або компенсувати збиток для об'єкта при настанні несприятливих подій. З погляду технології, управління ризиками – діяльність організації, що має бути спрямована на оцінку ймовірності ризиків і скорочення до мінімуму втрат внаслідок їх прояву, тобто уникнення, пом'якшення впливів ризиків на результати діяльності підприємства.

Both emergence of operating risks in the economic activity of enterprises and high level of such risks are inherent for any economy, these also are specifically topical for Ukraine in terms of economic-political instability of environment as well as information uncertainty. The article studies the definitions of categories of "risk", "management", the views of scholars on the category of "risks management", provides the authors' definition of category of "risks management" as a totality of system-organizational arrangements to achieve the magnitude of risk within certain limits, as a multi-stage process (evaluation and analysis of enterprise risks, provision of resources, decision-making on the management of business risks, information support of decision-making, development of recommendations and mechanisms for reducing risks, implementation of the risk management system for industrial enterprises, monitoring of risks), economic aim of which is to reduce or compensate disbenefit for an object upon the occurrence of adverse events. In terms of technology, the risks management consists in the organization's activities, which should be focused on evaluation of the likelihood of risks and on minimizing losses as result of the risks' manifestations, i.e. avoidance, mitigation of risks impact on the performance of enterprise.
Study on Existing Scientific Approaches to the Definition of Categories of "Risk", "Management", and "Risks Management"
Keywords: ризик; управління ризиками; система управління ризиками; ризики промислових підприємств; risk; risks management; risk management system; risks of industrial enterprises