Професійні ризики при впливі наночастинок - Васьковець, Людмила Антонівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розглянуто матеріали досліджень щодо впливу наночастинок на працівників у процесах виробництва та використання таких часток. Узагальнено досвід нормування та оцінювання небезпеки здоров'ю людини від високодисперсних речовин. Приділено увагу проблемам безпеки на робочих місцях працівників, які контактують з наноречовинами. Наголошено на необхідності впровадження методів контролю за вмістом наночастинок у повітрі робочої зони, на оцінювання професійного ризику, на розробці спеціальних засобів та заходів захисту при контакті з наноматеріалами.

Research materials on the impact of nanoparticles to workers in the processes of production and use of such particles are considered. The experience for rationing and assessment of hazard to human health from highly dispersed substances is summarized. Attention is concentrated to safety issues at workplaces of workers who contact with nanomaterials. The need to implement controlling methods of the content of nanoparticles in the air of the working area, to assess occupational risk, to develop special means and protective measures for contact with nanomaterials is emphasized.
Professional risks assessment for nanoparticles
Keywords: наночастинки; умови праці; шкідливі виробничі фактори; захворювання; професійний ризик; nanoparticles working conditions; harmful production factors; diseases; occupational risk