Навчальна дисципліна "правознавство" як ефективний засіб формування правової культури студентів неюридичних закладів вищої освіти - Лисенко, Ірина В'ячеславівна; Кузьменко, Олександр Васильович; Гаряєва, Ганна Михайлівна (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У статті аналізується роль навчальної дисципліни «Правознавство» у системі засобів формування правової культури студентів не юридичних закладів вищої освіти. Зазначається, що від студентства як потенційних і майбутніх фахівців, що будуть задіяні у різних сферах суспільних відносин залежить майбутнє країни, її динамічний і поступальний розвиток. У зв'язку з цим, важливим аспектом її становлення є формування правової культури. У цьому процесі повинен реалізовуватися широкий спектр найрізноманітніших заходів та не в останню чергу заходи, у межах яких студенти отримують правові знання та певні навички з цим пов'язані. Якщо ж говорити виключно про студентів не юридичних закладів вищої освіти, то одним із суттєвих чинників, який покликаний сприяти належному формуванню правової культури та підвищувати її є належне викладання та вивчення студентами навчальної дисципліни «Правознавство». Вищенаведене зумовлено тим, що указана навчальна дисципліна є концентратом юридичних знань та акумулює основні, базові юридичні положення, що стосуються найрізноманітніших аспектів функціонування національної правової системи. Вона охоплює базові знання як мінімум з семи навчальних дисциплін, які стосуються засадничих аспектів юриспруденції. Кожна з цих дисциплін, яка у межах навчальної дисципліни представлена окремим блоком, охоплює той чи інших аспект, який здатен змістовно вплинути на формування правової культури та підвищити її з того чи іншого напряму. Безперечно, такого результату можна досягти лише за умови належного викладання такої дисципліни, творчого підходу до подачі відповідного матеріалу, збагачення практичними прикладами та задачами як ефективним педагогічним інструментом, відповідального ставлення до навчального процесу як з боку викладачів, так і студентів тощо.

The article analyzes the role of the educational discipline "Jurisprudence" in the system of means of forming the legal culture of students of non-law institutions of higher education. It is noted that the future of the country, its dynamic and progressive development depends on students as potential and future specialists who will be involved in various spheres of social relations. In this regard, an important aspect of its formation is the formation of a legal culture. In this process, a wide range of the most diverse activities should be implemented, and not least the activities in which students acquire legal knowledge and certain related skills. If we talk exclusively about students of non-law institutions of higher education, then one of the essential factors, which is designed to contribute to the proper formation of legal culture and increase it, is the proper teaching and study by students of the academic discipline "Jurisprudence". The above is due to the fact that the specified academic discipline is a concentrate of legal knowledge and accumulates basic, basic legal provisions relating to the most diverse aspects of the functioning of the national legal system. It covers the basic knowledge of at least seven academic disciplines that relate to the fundamental aspects of jurisprudence. Each of these disciplines, which is represented by a separate block within the educational discipline, covers one or another aspect that is able to meaningfully influence the formation of legal culture and improve it in one direction or another. Undoubtedly, such a result can be achieved only under the condition of proper teaching of such a discipline, a creative approach to the presentation of relevant material, enrichment with practical examples and tasks as an effective pedagogical tool, a responsible attitude to the educational process on the part of both teachers and students, etc.
Educational discipline "jurisprudence" as an effective means of forming the legal culture of students of non-law institutions of higher education
Keywords: правова культура; правова культура студентів; правосвідомість; правове навчання; виховання; педагогічні інструменти; правознавство; legal culture; legal culture of students; legal awareness; legal education; upbringing; pedagogical tools; jurisprudence