Структура та елементний склад хромових оксидних покриттів сформованих на сталі 08Х18Н10 - Штефан, Вікторія Володимирівна; Баламут, Наталія Сергіївна; Кануннікова, Надія Олександрівна; Смирнов, Олександр Олександрович (Гордон, 2021)
Сформовані оксидні покриття із хромвмісного електроліту з використанням уніполярної та біполярної форм імпульсного струму. Встановлено, що перемішування електроліту при проведенні електролізу запобігає розтріскуванню отриманих покриттів. Покриття одержані з використанням катодного та анодного струму, також не мають тріщин, але на їх поверхні спостерігається невелика кількість пор. Методом рентгенофлуоресцентного аналізу визначено елементний склад, який показав наявність хрому в оксидних плівках у кількості від 28,75 до 38,15 мас.%.

Oxide coatings of chromium-containing electrolyte using unipolar and bipolar pulse current forms are formed. It is established that the mixing of the electrolyte during electrolysis prevents cracking of the obtained coatings. The coatings are obtained using cathode and anode current, also have no cracks, but on their surface there are a small number of pores. The elemental composition, which showed the presence of chromium in oxide films in the amount from 28.75 to 38.15 wt.%, was determined by the method of X-ray fluorescence analysis.
Structure and element composition of chrome oxide coatings formed on AISI 304 steel
Keywords: електроліз; сталь 08Х18Н10; оксидні покриття; хромові покриття; pulsed electrolysis; oxide coatings; X-ray fluorescence analysis; AISI 304 steel