Аналіз та дослідження технології кування гаків - Чухліб, Віталій Леонідович; Колісник, Костянтин Дмитрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У роботі проведено аналіз технології кування гаків великої вантажопідйомності. Розглянуто операції кування для виготовлення гаків та комбінування операцій осаджування і протягування і розглянуто якість кування гаків. Зробивши аналіз було сформовано основні вимоги до якості кування гаків. Проведено моделювання процесу осаджування з послідовним протягуванням заготовки кованого гаку, а також проведено моделювання процесу протягування без осаджування заготовки та їх вплив на деформований стан та розподіл деформації по перетину заготовки. Аналіз розподілу деформації по перетину заготовки зроблено методом прогнозування нерівномірності деформації металу при осаджуванні і протягуванні, а також тільки при протягуванні без осаджування заготовки. Розрахували у двох випадках показник нерівномірності деформації заготовок в поперечному перерізі при протягуванні та побудували графіки нерівномірності деформацій, який показав більш доцільне використання послідовного осаджування та протягування, які забезпечують підвищення якості кованого гаку.

The paper analyses the technology of forging heavy-duty hooks. The forging operations for the manufacture of hooks and the combination of deposition and drawing operations are considered, and the quality of hook forging is examined. Based on the analysis, the basic requirements for the quality of hook forging were formed. The modelling of the deposition process with sequential drawing of the forged hook billet was carried out, as well as the modelling of the drawing process without deposition of the billet and their impact on the deformed state and strain distribution across the billet cross-section. The analysis of the strain distribution across the billet cross-section was made by predicting the unevenness of metal deformation during deposition and drawing, as well as only during drawing without deposition of the billet. In two cases, the index of unevenness of deformation of the workpieces in cross-section during drawing was calculated and graphs of unevenness of deformation were constructed, which showed a more appropriate use of sequential drawing and drawing, which provide an increase in the quality of the forged hook.
Analysis and research of hook forging technology
Keywords: кування; гаки; осаджування; протягування; деформація; підвищення якості; forging; hooks; deposition; drawing; deformation; increase in the quality