Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни "Операційний менеджмент" - Ульянченко, Наталія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Навчальна дисципліна «Операційний менеджмент» належить до обов’язкової компоненти спеціальної (фахової) підготовки бакалаврів за спеціальністю 073 «Менеджмент» за освітньою програмою «Менеджмент організацій і адміністрування». Мета: оволодіння теоретичними знаннями, практичними навичками та формування розуміння теоретичних принципів, категорій, сучасних концепцій та практичних методів управління операційною діяльністю підприємств, розширення операційних стратегій, формування та використання підсистем оперативного управління, як основи для досягнення цілей бізнесу. Основними завданнями є такі: вивчення загальних положень, принципів та методів організації операційних процесів, ознайомлення з засадами наукової організації операційної системи, оволодіння методами планування і організації процесів створення та освоєння нової техніки та нових технологій, формування практичних навичок з питань раціональної організації та розвитку виробництва та сфери послуг. Спеціальні (фахові) компетентності дисципліни: • знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; • здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями; • здатність визначати та описувати характеристики організації; • здатність аналізувати результати діяльності організації, зіставляти їх з факторами впливу зовнішнього та внутрішнього середовища; • здатність управляти організацією та її підрозділами через реалізацію функцій менеджменту; • здатність обирати та використовувати сучасний інструментарій менеджменту; • здатність генерувати бізнес-ідеї, обґрунтовувати доцільність і форму їх реалізації, презентувати їх стейкхолдерам. Програмні результати навчання за спеціальністю: • демонструвати знання теорій, методів і функцій менеджменту, сучасних концепцій лідерства; • демонструвати навички виявлення проблем та обґрунтування управлінських рішень; • описувати зміст функціональних сфер діяльності організації; • виявляти навички організаційного проектування; • застосовувати методи менеджменту для забезпечення ефективності діяльності організації; • планувати бізнес- діяльність та організовувати забезпечення ресурсами суб’єкта бізнесу. Кількість кредитів – 6. Форма підсумкового контролю – екзамен.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; самостійна робота; операційний менеджмент; менеджмент; менеджмент організацій