Інформаційно-культурний простір закладу вищої освіти як сфера професійного становлення майбутніх фахівців - Вишківська, Ванда Болеславівна; Патлайчук, О. В.; Мирошниченко, Вікторія Марківна; Козлов, Євген Дмитрович (Видавничий дім "Гельветика", 2022)
У статті здійснено аналіз підходів до визначення сутності та змістового наповнення понять «освітнє середовище», «культурно-освітнє середовище», «культурно-освітній простір», «інформаційно-освітнє середовище», «інформаційно-культурний простір». Доведено, що усі зазначені поняття взаємодіють між собою та забезпечують особистісний рух студента у процесі навчання, набуття ним культурної цілісності. Культурно-освітній простір розуміється як особливим чином організоване соціо-культурне та педагогічне середовище, що цілеспрямовано стимулює розвиток та саморозвиток кожного включеного до нього суб’єкта. Актуалізовано, що інформаційний простір як органічна складова культурно-освітнього простору може бути потрактований як сукупність об'єктів, що вступають в інформаційну взаємодію, а також технологій, які забезпечують цю взаємодію. Використання єдиного інформаційного простору забезпечує безперешкодну взаємодію між усіма учасниками інформаційного обміну. Інформаційний простір суспільства нерозривно пов'язаний із освітнім простором, що обумовило введення в науковий обіг поняття «інформаційно-освітній простір». Його складовою виступає «інформаційно-освітнє середовище», яке трактується як інтегральна педагогічна система, що об'єднує в собі необхідне методичне забезпечення та засоби управління навчальним процесом і забезпечує оволодіння суб'єктом навчання необхідним рівнем професійних компетенцій та особистісних характеристик. В сучасних умовах інформатизації особливої актуальності набуває педагогічний феномен «інформаційно-культурний простір», який виступає як відкрита педагогічна система, що має на меті організацію умов для гуманної цілеспрямованої взаємодії суб’єктів навчання з електронними інформаційно-освітніми ресурсами на користь їх особистісно-культурного розвитку, позитивної соціалізації та професійного становлення.

The article analyzes approaches to defining the essence and content of the concepts "educational environment", "cultural-educational environment", "cultural-educational space", "informational-educational environment", "informational-cultural space". It has been proven that all the mentioned concepts interact with each other and ensure the personal movement of the student in the process of learning, his acquisition of cultural integrity. Cultural and educational space is understood as a specially organized socio-cultural and pedagogical environment that purposefully stimulates the development and self-development of each subject included in it. It has been updated that the information space as an organic component of the cultural and educational space can be interpreted as a set of objects that enter into information interaction, as well as technologies that ensure this interaction. The use of a single information space ensures smooth interaction between all participants in the information exchange. The information space of society is inextricably linked with the educational space, which led to the introduction of the concept of "informational and educational space" into scientific circulation. Its component is the "informational and educational environment", which is interpreted as an integral pedagogical system that combines the necessary methodological support and means of managing the educational process and ensures that the subject of education acquires the required level of professional competences and personal characteristics. In modern conditions of informatization, the pedagogical phenomenon "informational and cultural space" is gaining special relevance, which acts as an open pedagogical system, which aims to organize conditions for humane purposeful interaction of subjects of education with electronic informational and educational resources for the benefit of their personal and cultural development, positive socialization and professional development.
The informational and cultural space of the institution of higher education as a sphere of professional formation of future specialists
Keywords: професійна підготовка; культурно-освітній простір; інформаційні технології; ситуація культури; освітнє середовище; культурно-освітнє середовище; освітньо-професійне середовище; культурно-освітній простір; інформаційно-освітнє середовище; інформаційно-культурний простір; professional training; cultural and educational space; information technologies; cultural situation; educational environment; cultural and educational environment; cultural and educational space; luminating professional environment; informational and educational environment; informational and cultural space