Оцінювання ефективності кредитування АПК за регіонами як визначального сектора міжнародної торгівлі - Сергієнко, Олена Андріанівна; Гула, Алла Сергіївна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2018)
В статті для оцінювання ефективності кредитування АПК за регіонами як визначального сектору міжнародної торгівлі запропоновано методичний підхід до оцінювання та аналізу визначення рівнів результативності діяльності і кредитування суб'єктів господарювання АПК, що на відміну від існуючих, заснований на використанні результатів методів кластерного аналізу і просторової багатоелементної матриці відповідності досліджуваних складових (за рівнем результатів діяльності АПК та рівнем кредитування АПК), що є підґрунтям дослідження ефективності впливу кредитування на результати їх діяльності відповідно до сформованих груп регіонів на основі економетричного інструментарію, визначення особливостей досліджуваних процесів в регіонах та дозволяє оцінити ефективність використання кредитних ресурсів при виборі важелів регуляторного впливу. Побудовані моделі оцінювання економічної ефективності кредитування агропідприємств дозволяють оцінити вплив використання кредитних ресурсів, спрямованих на підвищення результативності їх діяльності, а також проблеми їх кредитування в регіональному розрізі. Моделі оцінювання впливу обсягів кредитування на рівень виробництва й отримання чистого прибутку дозволяють прогнозувати результативність залучення кредитних коштів та обґрунтовувати напрями розвитку кредитування підприємств АПК в регіонах країни. Доведено, що стратегічною лінією розвитку кредитування підприємств АПК за регіонами відповідно до рівня розвитку сільського господарства є перехід від переважно базової підтримки кредитування аграрних підприємств до кредитування та фінансування конкретних їх проектів, що найбільшою мірою забезпечить ефективність діяльності на всіх управлінських рівнях на основі визначених напрямів розвитку кредитування з урахуванням рівня кредитоспроможності підприємств АПК.

In the article, to assess the efficiency of the crediting of the agro-industrial complex (AIC), as the determining sector of international trade, by region, a methodological approach to assessing and analyzing the determination of levels of performance and crediting of AIC is proposed. Unlike the existing approaches, the one presented in the article is based on the results of cluster analysis methods and spatial multielement matrices of conformity of the investigated components (by level of performance of the AIC and level of crediting of the AIC), which is the basis for studying the effectiveness of the influence of crediting on its performance by the formed groups of regions with the help of econometric tools as well as for determining the features of the investigated processes in the regions and allows to assess the effectiveness of using credit resources when choosing levers of regulatory influence. The constructed models for assessing economic efficiency of the crediting of agribusinesses enables determining the impact of using credit resources aimed at increasing the effectiveness of their activities, as well as the problems of their crediting in the regional context. The models for assessing the impact of crediting volumes on the level of production and net profit make it possible to predict the effectiveness of raising funds and justify the development of the crediting of agribusinesses in regions of the country. It is proved that the strategic line for the development of the crediting of agricultural enterprises in regions according to the level of agricultural development is the transition from the predominantly basic support for the crediting of agribusinesses to the crediting and financing their specific projects, which will ensure the most effective activity at all management levels based on the determined areas of development of crediting with regard to the level of creditworthiness of agribusinesses.
Assessing the Effectiveness of the Crediting of the Agro-Industrial Complex, as the Determining Sector of International Trade, by Region
Keywords: кредитування; агропромисловий комплекс; кластерний аналіз; кредитні ресурси; ізокванти; crediting; agro-industrial complex; cluster analysis; credit resources; isoquants; productivit